Crna kronika
CARINICI U AKCIJI U JUGOVOM POLJU

Oduzeto 5 tona duhana, trošarina 3 milijuna kn!
Objavljeno 10. ožujka, 2017.
Duhan se nalazio u tri sušare i carinici su ga oduzeli 50-godišnjaku

SUHOPOLJE - U samo dva dana više od pet tona duhana oduzeli su carinici u mjestu Jugovo Polje na području Suhopolja. “Carinski su službenici Carinskog ureda Virovitica, mjesne nadležnosti Područnog carinskog ureda Osijek, u mjestu Jugovo Polje tijekom nadzora u ponedjeljak i utorak privremeno oduzeli 5140 kilograma osušenog duhana u listu smještenog u tri sušare. Nadzor je obavljen kod 50-godišnjeg hrvatskog državljanina na temelju Zakona o trošarinama”, doznajemo iz hrvatske carine. Zbog počinjenja prekršaja slijedi podnošenje optužnog prijedloga te donošenje rješenja o naplati trošarine u iznosu većem od tri milijuna kuna (3.084.000 kn)! Duhan je 50-godišnjaku privremeno oduzet, a istraga se nastavlja.

Crno tržište duhana već godinama je u uzlaznoj putanji zbog previsokih cijena cigareta, ali i duhana u prodavaonicama. Prema dostupnim podatcima, ilegalno trgovanje duhanskim proizvodima godišnje državnom proračunu nanese štetu od 800 do 900 milijuna kuna. Najviše duhana, razumljivo, potječe iz Virovitičko-podravske županije, gdje se i uzgaja i razvozi u ostale dijelove Hrvatske.

Najčešće se krijumčarenje duhana otkrije slučajno, pri prometnim kontrolama policije. Tada policajci vide vreće ili kutije u koje je duhan spremljen te nakon što dobiju nalog nadležnog suda, temeljito pretraže zaustavljeno vozilo. Osobi koja duhan prevozi slijedi tada kaznena prijava zbog nedopuštene trgovine. Prema Kaznenom zakonu za to je predviđena kazna zatvora do jedne godine, a roba iz nedopuštene trgovine se oduzima.

Sandra LACIĆ
VOZIO U ZADAR PO POLA TONE

U veljači 2015. godine zadarska policija pohvalila se zapljenom duhana koji je 55-godišnjak s područja Virovitičko-podravske županije dovezao na šire područje Zadarske županije. On je dopremio i u unajmljenom prostoru uskladištio oko deset tona duhana u listu, vrlo visoke kvalitete (zlatna virginia), koji je u količinama od 500 kilograma dopremao u drugi unajmljeni prostor prilagođen i opremljen za preradu i rezanje. Nakon prerade duhana u listu u sitno rezani duhan organizator ga je zajedno s četiri osobe (u dobi od 47, 48, 51 i 53 godine) pakirao u vreće, težine 10 i 20 kilograma, prevozio u unajmljeni prostor u Zadru u svrhu preciznog vaganja od pola kilograma i pakiranja u kartonske kutije te tako pripremao duhan za daljnju distribuciju na zadarskom ilegalnom tržištu.

skupi šverc

ZA TROŠARINU TREBAJU MILIJUNI

Švercerima duhana prijeti i zatvorska kazna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana