Tehno
UČENICE U EUROPI

Gube interes za STEM predmete u 15. godini
Objavljeno 10. ožujka, 2017.

Zašto interes učenica prema STEM predmetima počinje opadati u ranim tinejdžerskim godinama, otkriva najnovije istraživanje tvrtke Microsoft, provedeno na uzorku od 11.500 djevojaka i mladih žena u dobi između 11 i 30 godina, u dvanaest europskih zemalja, uključujući Belgiju, Češku, Finsku, Francusku, Njemačku, Italiju, Irsku, Nizozemsku, Poljsku, Rusiju, Slovačku i Veliku Britaniju.

To je najdublja studija ikada provedena o ovoj temi koja pokazuje da se većina mladih djevojaka interesira za STEM predmete u dobi od 11 godina, no da njihov interes naglo pada u dobi od 15 godina.

Samo 42 posto djevojaka izjavilo je da su spremne slijediti karijeru u STEM zanimanjima u budućnosti. Paradoksalno, 59 posto ispitanica priznalo je kako bi se osjećale sigurnijima za odabir STEM karijere kada bi znale da su muškarci i žene zaposleni pod jednakim uvjetima u tim zanimanjima.

Tijekom proteklog desetljeća zapošljavanje u Europi u tehnološkom sektoru raslo je tri puta brže u odnosu na ukupno zapošljavanje. Njegovanje interesa djevojaka prema STEM zanimanjima i njihovo poticanje da nastave karijeru u tehnološkim područjima ne samo da može stvoriti veću sigurnost radnih mjesta za sljedeću generaciju, nego također može potaknuti i rast europskog gospodarstva. Kada bi bilo isto toliko žena koliko je muškaraca na digitalnom tržištu rada, godišnji BDP Europske unije mogao bi porasti za 9 milijardi eura, prema podacima Europske komisije.M.R.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike