Autoglas
NA MEĐUNARODNOM SAJMU AUTOMOBILA U ŽENEVI

Goodyearove inovacije i gume budućnosti
Objavljeno 10. ožujka, 2017.

Na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi Goodyear je predstavio svoju dugoročnu viziju guma budućnosti i revolucionarni koncept Eagle 360 Urban - prvu konceptnu gumu s umjetnom inteligencijom te sposobnošću registriranja, odlučivanja, preoblikovanja i interaktivnosti, a osim ove inovacije, Goodyear je predstavio i novu konceptnu gumu - Goodyear IntelliGrip Urban.

Umjetna inteligencija omogućuje gumi Eagle 360 Urban da neprekidno i u realnom vremenu registrira stanje ceste i bliže okolice. Isto tako, može provjeravati svoje stanje i uz pomoć neuronske mreže programirane algoritmima dubinskog učenja obrađivati prikupljene informacije, donositi odluke i u isto vrijeme učiti te optimizirati svoje buduće reakcije. Konačno, guma može promijeniti oblik uporabom vlastitog, promjenjivog gaznog sloja, tog elementa između gume i vozila, a ako se ošteti, može se sama pobrinuti za tzv. samoliječenje. Ugrađena umjetna inteligencija još joj omogućuje komunikaciju s drugim vozilima i svim elementima koji čine internet-stvari te tako prosljeđuje dobivene informacije i stečeno znanje.

Promjenjiv gazni sloj prilagođava gumu uvjetima na cesti. Inteligentan gazni sloj aktivno omogućuje sigurnost u svim situacijama. Površinski sloj gume izrađen je naime od superelastičnoga polimera i rastezljiv je kao ljudska koža, što znači da se može širiti i skupljati. Vanjski sloj pokriva pjenasti materijal koji je dovoljno snažan da bez obzira na težinu vozila ostaje elastičan. Tolika elastičnost omogućuje aktivatorima – komponentama ispod površine gume koje električnim impulsima mijenjaju oblik i pritom djeluju poput ljudskih mišića – da pomiču pojedine sekcije gaznog sloja, na mokroj površini dodaju "jamice", a na suhoj zaglađuju gazni sloj. Pomoću promjenjivoga gaznog sloja i bioničkog površinskog sloja guma Eagle 360 Urban može promijeniti oblik i formirati dezen koji je najprimjereniji za trenutačne vremenske prilike i stanje cesta.

Pametna guma Goodyear IntelliGrip Urban osmišljena je zato da svojim tehničkim značajkama omogući što veću sigurnost, što duži i neprekidniji rad te maksimalnu energetsku učinkovitost vozila urbanih područja budućnosti. To je itekako važno za izvođače "mobilnosti kao usluge" (Mobility as a Service − MaaS) jer na taj način svojim strankama mogu ponuditi povećanu mobilnost.M.R.