Dome slatki dome
SVE IMATE U KUHINJI

Čišćenje može i bez kemije
Objavljeno 9. ožujka, 2017.

Ako želite očistiti kuću bez kemijskih sredstava, sve što vam treba već imate u kuhinji. Nije uopće potrebno potrošiti novac na skupa sredstava za čišćenje, koja osim što predstavlaju trošak za kućni budžet, mogu biti i opasni po zdravlje. Umjesto proizvoda koji sadrže toksične kemikalije, poslužite se ovim trikovima.

Limun u perilici

Sok od limuna djelotvorno uklanja masnoće, a može poslužiti i za posvetljivanje mrlja. Ako želite očistiti srebro, namažite ga kriškama limuna i poprskajte sodom bikarbonom. Mrlje s odjeće možete ukloniti ili ih posvijetliti ako u posudu za ispiranje u perilici rublja sipate decilitar limunovog soka.

Za mrlje koje se teško skidaju soda bikarbona je idealna. Njome možete očititi pećnicu tako što ćete napraviti pastu od šalice soda bikarbone i vode. Poprskajte i ostavite da djeluje preko noći. Za pranje rublja možete dodati pola šalice sode kako bi pojačao djelovanje praška. Sodom bikarbonom možete očistiti izuzetno prljave kante za smeće, aparat za kavu ili ispolirati različite površine.

Važno je znati da su vam za čišćenje ovim praškom potrebne rukavice i nešto više ispiranja i da njome ne smijete čistiti aluminijsko posuđe.

Sve domaćice znaju da je tvrdokorne mrlje u pećnici teško očistiti, ali rješenje za to možete pronaći ako zavirite u svoj hladnjak. Zagrijte pećnicu na nisku temperaturu, stavite kečap na mrlje i sačekajte pet minuta. Kečap će odmah otopiti mrlju, a možete ga koristiti i za vraćanje boje starim bakarnim loncima. Namažite ih tankim slojem kečapa, isperite i obrišite.

Najbolji način da očistite odvod sudopere je da sipate mineralnu vodu u odvod, ostavite malo da odstoji, pa potom isperete toplom vodom. Ukoliko nemate mineralnu vodu možete se poslužiti i coca-colom koja je isto tako djelotvorna u čišćenju odvoda. Ako želite dezinficirati spužvicu za posuđe, ostavite ju dva sata u zasoljenoj hladnoj vodi. Sol će uništiti bakterije, a spužvica će biti kao nova.

Medicinski alkohol

Medicinski alkohol sadrži 70 posto alkohola, a može se koristiti kao odlična pomoć u čišćenju kuće. Fleke od trave teško je skinuti. Stavite mala alkohola na fleku, ostavite 10 minuta da odstoji i operite. Ako ne možete očistiti miris češnjaka s ruku, samo sipajte nekoliko kapi alkohola na dlanove i dobro protrljajte. Medicinski alkohol možete koristiti za osvježenje obuće. Stavite malo akohola u bočicu s prskalicom, naprskajte malo u unutrašnjost patika i ostavite preko noći - neugodni će mirisi nestati. Bele fleke na vratima tuš kabine ili na pločicama u kupatilu su fleke od vode. Može se dogoditi da i nakon čišćenja sredstvima namijenjenim za čišćenje kupatila fleke ostanui. Natopite krpu medicinskim alkoholom i istrljajte mrlje. I prozore možete očistiti na isti način kao kupatilo.

Povremeno je potrebno očistiti četkice za make up na koje (nakon što ih operete) možete naprskati medicinski alkohol i ostaviti da se osuše. J.Kn.

Ako želite dezinficirati spužvicu za posuđe, ostavite ju dva sata u zasoljenoj hladnoj vodi

Možda ste propustili...

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike