Dome slatki dome
UZGOJITE SAMI

Povrće iz prijesadnica
Objavljeno 9. ožujka, 2017.
Zemlja za uzgoj prijesadnica mora biti lagana, s mnogo pijeska i komposta, a dobro je dodati i treset koji zadržava vlagu

Većina povrtnih kultura uzgaja se iz prijesadnica. Naime, uzgoj povrća iz prijesadnica je sigurniji, prije dolazi do plodonošenja i berbe, a zbog ujednačenog rasporeda biljaka u povrtnjaku plodovi su krupniji i ujednačeniji. Uzgoj prijesadnica u zaštićenim se prostorima (prozorska daska ili zaštićeni balkon) može započeti ranije nego što to omogućuju uvjeti izravne sjetve.

Većina kupusnjača i plodovitog povrća uzgaja se iz prijesadnica. Iako prijesadnice možemo kupiti i gotove, mnogo je jeftinije ako ih sami uzgojimo, a tu je i radost da u svakom trenutku možemo pratiti naše biljčice od "rođenja".

Odabir zemlje

Treba znati da je odabir zemlje bitan preduvjet za uspješno klijanje i rast prijesadnica. Iz povrtlarske prakse poznata su loša iskustva s raznim supstratima. Neki su skloni isušivanju ili se supstrat previše nabija nakon zalijevanja, nije dovoljno sitan, pa veći komadi onemogućuju mladim biljčicama pravilan rast... Zato je najbolje da kupite zemlju za sijanje.

Zemlja za uzgoj prijesadnica mora biti lagana, s mnogo pijeska i komposta, a dobro je dodati i treset koji zadržava vlagu. Također se preporučuje korištenje zemlje krtičnjaka, koja je pročišćena od štetnika, pomiješanu s mnogo zrelog prosijanog komposta, te nešto pijeska i treseta.

Nema potrebe trošiti novac na kupovanje posuda i posudica za sijanje prijesadnica ako imate posudice, čašice od jogurta, vrhnja... Takve posudice odlične su za uzgoj prijesadnica. Idealne su veličine da mlade sadnice mogu razviti korijen i rasti do trenutka presađivanja na otvoreno. Biljke se bez problema vade iz čašica i sa svojom zemljom presađuju, tako da korijen biljke preživljava minimalni šok presađivanja. Jedino ne smijete zaboraviti izbušiti rupu na dnu za odvodnju viška vode.

U čašicama

U čašice možete sijati dvije ili tri sjemenke te mladice poslije pikirati u iste takve čašice od jogurta. Također možete iskoristiti one mekane posudice u kojima se kupuju prijesadnice i ostale biljčice. Nemojte ih bacati nakon sadnje kupljene biljke. Nešto takvo će vam prije ili poslije zatrebati.

Prednost velikih skupnih posuda s pojedinačnim mjestima je što tu možete sijati u svaku "rupu” jednu po jednu sjemenku, tako da se ne morate baviti pikiranjem mladih biljčica, već kad dođe vrijeme presađivanja na otvoreno jednostavno presađujete biljke. Ako se želite okušati u zasebnoj sjetvi, ne morate kupovati posebne posude za to koje baš i nisu jeftine, vrlo su funkcionalne i kutije za jaja – jedino je malo problem što su kartonske, pa morate pripaziti da ne pretjerujete sa zalijevanjem kako bi karton zadržao svoj oblik. J.Kn.

Kada posijati prijesadnice?

Ako ste kupili certificirano sjeme željenog povrća u specijaliziranoj trgovini, dobro pročitajte što piše na poleđini svake vrećice. Ako ste sjeme kupili u rinfuzi na tržnici, pitajte proizvođača kada je termin sijanja, pa i u kakvu zemlju. To je važno kako bi prijesadnice bile u najboljoj kondiciji kada dođe vrijeme za presađivanje na otvorenu gredicu, a to je uvjetovano klimatom vašeg povrtnjaka.

Posude za sjetvu

U specijaliziranim trgovinama i vrtnim centrima možete kupiti različite posude i posudice od plastike, keramike, terakote... Dakako, postoje i posebne posude predviđene upravo za uzgoj prijesadnica, napravljene od stiropora, plastike i kartona. Prednost velikih skupnih posuda s pojedinačnim mjestima je što tu možete sijati u svaku rupu po jednu sjemenku, tako da se ne morate baviti pikiranjem mladih biljčica, već kad dođe vrijeme presađivanja na otvoreno, jednostavno presađujete biljke. Prednost je kartonskih posudica u tome što ih možete zajedno s prijesadnicom posaditi na otvoreno.

Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike