Novosti
POLJOPRIVREDNA KONFERENCIJA SLAVONIKA

Tolušić: Stići ćemo Njemačku do 2020.
Objavljeno 8. ožujka, 2017.

Druga nacionalna poljoprivredna konferencija Slavonika pod motom “Inspiriramo poljoprivredu” održana je u utorak na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku. Tijekom cjelodnevnog programa brojni stručnjaci, poljoprivrednici, znanstvenici i predstavnici poljoprivrednih institucija raspravljali su o ruralnom razvoju, izazovima hrvatske poljoprivrede, ulozi županija, o komasaciji, svinjogojstvu, mljekarstvu i sjemenarstvu.

Organizator konferencije je udruga udruga Zemlja i ljudi, a suorganizatori su Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Agronomski fakultet u Zagrebu, agencija za komunikacijski menadžment Apriori World, dok je institucionalni partner konferencije Europska banka za obnovu i razvoj. Konferencija je okupila više od 300 poljoprivrednika, znanstvenika, predstavnika OPG-ova i poljoprivrednih tvrtki, kao i brojne studente.

Kao izaslanik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića konferenciju je otvorio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Ministar je istaknuo kako ne možemo biti zadovoljni učinkom 25 godina ulaganja u hrvatsku poljoprivredu te da je uvjeren kako hrvatski poljoprivrednik do 2020. godine može biti u rangu s austrijskim, njemačkim ili francuskim. Za ostvarenje tog cilja, kazao je, doprinos, osim Ministarstva, trebaju dati agencije, znanstvene institucije i proizvođači.

Tolušić je kazao kako su od 2,4 milijarde eura raspoloživih sredstava iz Fonda ruralnog razvoja do sada raspisana 34 natječaja u dvije godine, a od ugovorenih 200 milijuna eura povučeno je samo 50 milijuna eura, što je, dodao je, na razini statističke pogreške.

- Ove godine planiramo raspisati 50 natječaja, vrijednih 500 milijuna eura. Kad bismo godišnje povlačili iz fondova 500 milijuna eura, što se s domaćim izdvajanjima udvostručuje, dakle govorimo o milijardu eura koje bi se godišnje ulagalo u hrvatsku poljoprivredu, ona bi bila na razini austrijske ili njemačke. Naš bi poljoprivrednik onda mogao dobro živjeti - kazao je Tolušić istaknuvši kako našoj poljoprivredi nedostaje i optimizam.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić istaknuo je kako očekuje da će konferencija rezultirati idejama primjenjivima na OPG-ovima koje će ubrzati razvoj ruralnih područja, dok je zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir izrazila uvjerenje da će Hrvatska članstvo u EU za razvoj poljoprivrede iskoristiti na bolji način od dosadašnjeg. Sudionike konferencije pozdravili su gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić.

Igor MIKULIĆ
Uskoro Zakon o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je kako je izrada zakona o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse u završnoj fazi te bi u ožujku trebao biti u Vladinoj proceduri, a nakon toga upućen u Sabor na usvajanje. Podsjetio je kako je svrha zakona uređenje tržišnih odnosa koji danas nisu korektni. Na novinarsko pitanje o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem ministar je sadašnje raspolaganje ocijenio lošim, dodavši da djelatnici Agencije za poljoprivredno zemljište koji se bave tom problematikom, koliko god dobro radili, objektivno ne mogu riješiti taj problem jer ih je premalo, zbog čega se raspolaganje mora vratiti općinama i gradovima. Kazao je kako bi zakon o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem trebao biti usvojen do ljeta.

Doručak s hrvatskih farmi

Prije početka konferencije Slavonika u restoranu Campus u Osijeku održan je Doručak s hrvatskih farmi. Na Doručku su sudionici konferencije i brojni gosti mogli kušati tradicionalne domaće proizvode koje je izložilo i poslužilo više od 20 lokalnih proizvođača - mlijeko i mliječne proizvode, mesne i suhomesnate proizvode, među kojima svakako slavonski i baranjski kulen, zatim slavonski med, sirove, kruh, kao i vina... Predstavljeni su proizvodi koji nose oznake Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Med iz Lijepe Naše, Jaja hrvatskih farmi i Kruh hrvatskih polja. Ministar Tolušić za sve je te domaće proizvode kazao kako su zdravi, kvalitetni, svježi, poznatog datuma proizvodnje i podrijetla. Pozvao je sve građane da kupuju domaće proizvode jer su “najbolji na svijetu”, ali i zbog toga što se time pomaže očuvanje radnih mjesta.