Osijek
PSIHOLOZI, PEDAGOZI I SOCIJALNI RADNICI:

Siromaštvo tinejdžerima određuje budućnost!
Objavljeno 7. ožujka, 2017.

U osječkom Savjetovalištu za djecu, mlade i obitelj uslugu psihosocijalnog savjetovanja trenutno volonterski pruža pet psihologa, dva socijalna pedagoga i jedan socijalni radnik. U 2016. godini zajedno su “odradili” 312 sati s 24 izravna korisnika, a sažetak njihova rada pokazuje kako su na osječkom području siromaštvo, međuvršnjačko nasilje i “pucanje” pod pritiskom školskih obaveza najčešće prepreke za razvoj tinejdžera u odgovorne mlade ljude.

- Na prvom mjestu je siromaštvo, koje danas potiče najviše problema. Djeca ne mogu shvatiti i prihvatiti da im roditelji ne mogu priuštiti nešto i to izaziva niz negativnih emocija i postupaka. Prema roditeljima i prema okolini. Na drugome je mjesto međuvršnjačko nasilje, u svim oblicima, i nemogućnost, kako roditelja tako i djece, da se nose s tom pojavom. Roditelji često zauzimaju stav prema djetetu žrtvi nasilja “izbori se za sebe”, a djeca to ne mogu. Posebno kada je riječ o elektroničkom nasilju. Uz ta dva problema valja istaknuti i problem stresa zbog previše školskih obaveza. Djeca se ne znaju organizirati, ne traže u tome smislu pomoć na vrijeme, a poslije im roditelji ne znaju pomoći - kaže psihologinja Lidija Štelcer, voditeljica Savjetovališta, u čiji se rad korisnici uključuju na različite načine - samoinicijativno, na prijedlog člana obitelji ili odgojno-obrazovne institucije (škola i domova) te na prijedlog Centra za socijalnu skrb.

Od početka rada, u veljači 2014., do kraja 2016. usluga psihosocijalnog savjetovanja ovdje je pružena 71 korisniku (djeca, mladi, roditelji i drugi članovi obitelji) i održano je 450 susreta sa 750 sati savjetodavnoga rada.

- Korisnici koji se uključuju u savjetodavni rad dolaze zbog trenutnih životnih teškoća, kao što su narušeni obiteljski ili partnerski odnosi, razvod braka, rizična i neprimjerena ponašanja u djece i mladih, problemi u odgoju djece i mladih te problemi u školskom okruženju. Kada je u pitanju rizično i neprimjereno ponašnje djece i mladih, govorimo o pojedincima koje nam šalje Centar za socijalnu skrb, jer je riječ o mladima koji su počinili kaznena djela. Najčešće je tu riječ o krađama ili nasilju. Ili pak pojedincima koje nam pošalju škole ili domovi za odgoj djece i mladeži zbog teškoća u ostvarivanju socijalnih kontakta s vršnjacima, međuvršnjačkog nasilja, nesigurnosti, tjeskobe, anksioznosti... Kada govorimo o teškoćama povezanim s obiteljskim odnosima, ističu se roditelji koji traže pomoć i savjet kako uspostaviti narušen odnos sa svojim tinejdžerom - kažu iz Savjetovališta.I. Solar

KAKO PREKINUTI ZAČARANI KRUG SIROMAŠTVA DJECE?

Prema rezultatima istraživanja “Indikatori dobrobiti i siromaštva djece u Hrvatskoj u doba krize: Kako prekinuti začarani krug siromaštva djece?”, koje je lani objavio Zavod za socijalni rad i Zavod za socijalnu politiku Studijskog centra socijalnog rada zagrebačkog Pravnog fakulteta - djeca u Hrvatskoj svojim radom pomažu u uzdržavanju drugih članova obitelji, ali to čine i mladi koji raspolažu stipendijama namijenjenim djeci slabijeg imovinskog stanja. Također, istraživanje pokazuju da se roditelji s više djece zbog ograničenih financijskih mogućnosti zbog toga fokusiraju na fakultetsko obrazovanje samo jednog djeteta, a drugu djecu potiču na završetak strukovnih škola kako bi što prije pronašla posao. Stoga i nije čudno što su već tinejdžeri pod psihičkim pritiskom zbog obiteljske besparice, koja im kroji budućnost.

Možda ste propustili...

PRIJATELJI ŽIVOTINJA APELIRAJU NA JAČU KONTROLU MIKROČIPIRANJA PASA

Sve je više napuštenih legla štenaca

BORIS PILIŽOTA NAJAVIO NOVU MANIFESTACIJU BikeOS

Urbani bike festival Osijek održat će se 30. lipnja

ZA DJECU OD 9 DO 14 GODINA

Ljetni sportski kamp Srednjika 2018.

Najčitanije iz rubrike
oglas