Autoglas
87. SALON AUTOMOBILA

Sve autoceste vode u Ženevu
Objavljeno 7. ožujka, 2017.

Dok čitate ove retke, pogledi svih novinara autoindustrije upereni su prema Ženevi i tamošnjem 87. Salonu automobila. Svi relevantni svjetski proizvođači našli su svoje mjesto na izložbenom prostoru koji će do 19. ožujka biti pod “opsadom” posjetitelja iz svih dijelova svijeta.

Od početka godine autoproizvođači su “nabrijavali” javnost novitetima koji će svjetla pozornice ugledati upravo u Ženevi, sinonimu za salone automobila koji se održava svake godine. Sa smiješkom na usnama sjećamo se prvog novinarskog dana prošle godine kada je električno čudo iz Hrvatske bilo hit Ženevskog salona automobila. Stotine novinara guralo se oko štanda Rimac Automobila i njegove produkcijske izvedbe modela Concepta One. Predstavljen je tada i njegov “zli brat blizanac” - model Concept S. Ova “zvijer” razvija snagu od 1384 konjske snage te najveći okretni moment od 1800 Nm. Brojke su impresivne, do 100 km/h Concept S treba dvije i pol sekunde, do 200 km/h 5,6 sekundi, a 300 km za samo 13,1 sekundu! Broj posjetitelja bio je veći od Tesle čiji je štand bio pokraj Rimca.

Veliki igrači odlučili su u Ženevi predstaviti modele s kojima žele osvojiti kupce. Tako će, između ostalog, premijeru imati Alfa Romeo Stelvio, prvi SUV ovog talijanskog proizvođača. Audi će predstaviti modele RS3 Sportback i SQ8, dok će se BMW podičiti serijom 5 Touring i modelom i8 Protonic Frozen Black. Citroen će doći s C-Aircross Conceptom, DS sa DS 7 Crossbackom, a Dacia s Loganom MCV Stepway i novom ograničenom serijom. Renault će, pak, predstaviti novi Captur, Koleos i pick-up Alaskan. Svjetlo dana ugledat će i Renaultov sportski model Alpine. Ford puno nade ulaže u Fiestu, Honda u Civic Type R, a Hyundai u i30 Tourer. U Hrvata popularna Kia izložit će novi Picanto, Mitsubishi Eclipse Cross, a Nissan će predstaviti uljepšanog Qashqaija. Peugeot će se podičiti Instinct Conceptom, a Škoda Octavijom vRS 245, te uljepšanim Citigom i modelom Rapid & Spaceback. Seat puno očekuje od Ibize, a Suzuki od Swifta. Toyotin adut je i-TRIL Concept i uljepšani Yaris. Volkswagen će biti u znaku Arteona, a Volvo sa novim XC60.

Milan BUGARIĆ