Regija
ISKUSTVO INDIJE U GRADU VUKOVARU

Veleposlanik Indije posadio stablo mira
Objavljeno 4. ožujka, 2017.

U Gradskom muzeju Vukovar odvijala se proteklog vikenda dvodnevna manifestacija pod nazivom “Iskustvo Indije u Vukovaru”, a u sklopu koje je u blizini Ružičkine kuće zasađeno i stablo mira.

Manifestaciju je, u suradnji s vukovarskim Muzejem, organizirala udruga Joga u svakodnevnom životu u suradnji s Veleposlanstvom Indije u RH i Gradom Vukovarom, a počela je u petak navečer izložbom fotografija pod nazivom “Himalaja – gdje oblaci prenose poruke”, predavanjem “Himalaja izvorište joge” i projekcijom indijskog filma “Piku”. Tijekom subotnjeg dana program je nastavljen praktičnim satom joge u svakodnevnom životu, a potom su indijski veleposlanik Sandeep Kumar i pročelnik gradskog Odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Josip Ivančić posadili drvo mira pokraj Ružičkine kuće.

– Drvo je simbol mira i harmonije, posadili smo dosad drveće diljem Hrvatske, no posebno sam sretan što smo to napravili i u ovom, po mnogo čemu iznimno važnom gradu. Sadnja drveta mira dio je veće manifestacije kojom smo pokušali približiti indijsku kulturu i tradiciju Vukovaru. Ustrajat ću, međutim, i na tome da potaknem i razvijem veze Indije i Vukovara na svim područjima. Istražujemo ekonomske mogućnosti u Vukovaru jer puno je toga u čemu možemo sudjelovati, od suradnje u farmaceutskoj industriji do poljoprivrede – kazao je veleposlanik Kumar.

Za drvo mira koje će simbolizirati prijateljstvo Vukovara s Indijom izabrana je platana, koja se, kako je rečeno, obično koristi u parkovima i zbližava ljude koji pod njezinom krošnjom potraže hlad, odmaraju se i uživaju u prirodi.

– No ovo dugotrajno drvo zbližava ljude ne samo u prostoru nego i u vremenu, u ovom slučaju generaciju ljudi koja ga je danas posadila i generacije koje će tek doći – naveo je pročelnik Ivančić.

Manifestacija je i završena u Gradskom muzeju Vukovar prezentacijom i degustacijom indijske hrane pod nazivom “Okusi Indije”. Predavanje o vegetarijanskoj hrani i začinima održala je Sadhvi Anandi Puri, a hranu je pripremila Danijela Serenčeš, obje članice udruge Joga u svakodnevnom životu. S. Butigan

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike