Ekonomija
GOSPODARSKA SLIKA ŽUPANJE

Poslodavcima je sve teže pronaći kvalitetne majstore
Objavljeno 4. ožujka, 2017.
Više nemaju dobrih majstora, jer svi oni koji su znali svoj posao, otišli su odavde - upozorava gradonačelnik Miličević

Hrvatska je prije više od deset godina vrlo ambiciozno krenula u osnivanje poduzetničkih zona, a jedinice lokalne uprave i samouprave u tom su projektu vidjele šansu za masovno zapošljavanje i gospodarski procvat. Na adrese lokalnih čelnika stizala su pisma namjere, potencijalni investitori obilazili su zone, uspoređivali njihove prednosti i nedostatke, raspitivali se o uvjetima prodaje zemljišta i povlasticama, ali u većini slučajeva sve je ostalo samo na priči. I Grad Županja i općine u županjskoj Posavini ulagali su velik trud u formiranje poduzetničkih zona i njihovo opremanje, jer zemljište jer prva pretpostavka za razvoj poduzetništva.

Zona Sječine u Županji prostire se na više od 20 hektara, potpuno je infrastrukturno opremljena. Nalazi se u sjevernom dijelu Županje, na tromeđi Hrvatske, BiH i Srbije, u blizini rijeke Save te autoceste A-3 Zagreb - Bajakovo, državne ceste D-55 i željezničke pruge. Parcele su rasprodane po cijeni od 20 kuna za četvorni metar za proizvodne i po 25 kuna za kvadrat za uslužne djelatnosti. Prije desetak godina gospodarska situacija bila je dobra i Županja je zonu napunila s 13 investitora. Nedugo potom nastupila je kriza i investitori su počeli odustajati od planiranih ulaganja. Jedna je firma završila i u stečaju, a pojedine parcele dobile su nove vlasnike, koji se sada pripremaju za realizaciju svojih projekata i ishođuju dozvole za početak gradnje. U Sječinama danas radi pet subjekata, a među njima od 2007. godine prednjači Šiška, najveća tvornica peleta u Hrvatskoj.

Male plaće

U gospodarsku zonu kod Same Deutz Fahra prva se uselila fotonaponska elektrana tvrtke Flamtron d.o.o., vrijedna više od 18 milijuna kuna. Županja je jedina imala potpuno sređenu prostorno-plansku dokumentaciju potrebnu za postavljanje fotonaponskih panela i investitor je brzo reagirao. Zemljište su ondje kupili i tvrtke Dinoza, Jet-Set i Alternativa. Oko 70 hektara iza Same Deutz Fahra prodano je tvrtki Strateški plan, a, prema najavama, energana na drvnu biomasu trebala bi proraditi početkom 2018. godine.

Ulazak Hrvatske u EU Županji nije donio nikakve prednosti, naprotiv, imao je negativan učinak - masovni odlazak mladih trbuhom za kruhom.

- Otvaranjem granica ljudi su otišli iz Županje. I nama će se uskoro pojaviti problem radne snage, uz male plaće. Neki su mi se gospodarstvenici već požalili na to da više nemaju dobrih majstora, jer svi oni koji su znali svoj posao i koji vrijede na tržištu rada, otišli su odavde - upozorava gradonačelnik i saborski zastupnik Davor Miličević.

Besplatan prostor

- Ni u drugim slavonskim gradovima situacija nije ništa bolja, ali pitam se koji to grad veličine Županje ima toliko velikih pogona koji rade? Tu su Same Deutz Fahr Žetelice, Sladorana, Slavonija Nova, Novi Domil, Tvin, tvornica peleta… Mislim da je u ovom trenutku, uz dužno poštovanje, Županja perjanica županijskog gospodarstva jer ostvaruje sigurno četvrtinu ukupnog godišnjeg prihoda - kaže. Problem je što su plaće zaposlenih male, jer da su bar na državnom prosjeku, Županja bi, vjeruje, zasigurno bila među najuspješnijim gradovima u Hrvatskoj.

- Mislim da je naša poduzetnička zona postigla svoju svrhu. Možda je u njoj moglo raditi i više poduzetnika, ali moramo biti svjesni da godine koje su iza nas nisu bile dobre. Hrvatsko gospodarstvo sada ponovno počinje rasti i vjerujemo da će pozitivni trendovi konačno zahvatiti i Slavoniju, jer od gospodarstva se živi - kaže Miličević. Najavljuje osnivanje poduzetničkog inkubatora u Županji s ciljem poticanja poduzetništva i aktiviranja realnog sektora, koji će pridonijeti gospodarskom rastu tog područja i zaustavljanju raseljavanja. Inkubator će mladim i novim poduzetnicima omogućiti besplatan prostor i potrebnu logistiku. Projekt je izrađen i aplicirat će se prema europskim fondovima.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Davor Miličević

gradonačelnik Županje

Činimo sve da zadržimo mlade

- Činimo sve što je u našoj moći na stvaranju pretpostavki za privlačenje investitora, da se otvore nova radna mjesta i da zadržimo mlade. Jer tek ćemo tada, kada Županja bude grad u kojem će oni moći raditi i od svoga rada živjeti, moći biti zadovoljni. Tek će tada sve ovo što radimo na izgradnji komunalne infrastrukture u gradu dobiti pravu svrhu i potpuni smisao.

Možda ste propustili...

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

Najčitanije iz rubrike