Mozaik
REGIONALNO NATJECANJE U KUHANJU

“Slavonska priča” osvojila 1. mjesto
Objavljeno 4. ožujka, 2017.

Regionalno natjecanje učenika ugostiteljsko-turističkih škola održano je u Virovitici, Pitomači i Bjelovaru.

U Virovitici su se učenici natjecali u pripremanju i posluživanju menija, u Pitomači u disciplinama pripremanja hladnog slanog i slatkog izloška te pripremanju barske mješavine, dok je u Bjelovaru bilo natjecanje u turističkim disciplinama.

Učenici Srednje strukovne škole Vinkovci sudjelovali su u svim disciplinama te postigli zavidne rezultate plasiravši se na državno natjecanje Gastro 2017. koje će se održati u Crikvenici od 22. do 25.ožujka ove godine. Sa svojim hladnim slanim izloškom "Slavonska priča" Veronika Murat, učenica 3 . razreda kuhara iz Srednje strukovne škole Vinkovci, pod vodstvom Marije Bošnjak, stručnog učitelja kuharstva, osvojila je prvo mjesto.

Za posebne prilike

- Tema natjecanja bila je pripremanje hladnog slanog izloška od sljedećih namirnica: svinjskog filea, svježeg sira, batata. Hladni slani izložak posebna je vrsta hladnih jela koja se slažu, nude i poslužuju u posebnim prilikama. Za hladne izloške slobodno se može reći da su to najsavršeniji radovi u kuharstvu gdje dolaze do izražaja osobne ideje kuhara, njegova kreativnost, smisao za ljepotu, estetiku, stvaralački duh, virtuoznost u novim kompozicijama i sveukupnost struke. Hladni izložak je sklad boja, harmonija oblika i kompozicija i mjera za dopušteno i prihvatljivo. Hladni izlošci slažu se i sastavljaju od raznih vrsta namirnica. Svaki hladni izložak ima dekorativan izgled, sjajnu površinu, ne tamni pod utjecajem zraka. Radila sam pjenicu od pileće jetrice i svinjskog filea, biskvit od špinata, pjenicu od brokule i batata ukrašenu cvjetićem celera i listićem mažurana, od svinjskog filea sam napravila roladicu koju sam obogatila farsom i povrćem, kuglicu od sira na podlozi od prhkog tijesta, umak od majoneze i vrhnja uz dodatak bijelog vina koji se odlično sljubljuje s jelom, a rezbareno povrće dalo je jelu posebnu ljepotu. Ovaj hladni slani izložak osvojio je stručni ocjenjivački sud svojim šarolikim izgledom, odabirom kvalitetnih namirnica i, naravno, izvanrednim okusom - rekla je Veronika Murat.

Slastice

Učenica Maja Macokatić osvojila je prvo mjesto u pripremanju hladnog slatkog izloška pod vodstvom mentorice Nevenke Bionda.

- Na natjecanju smo imali zadatak pripremiti slastice od dizanog, prhkog i vodenog vučenog tijesta, s nadjevima od sira, maka i jabuka. Prva slastica bila je pripremljena od prhkog tijesta s nadjevom od sira, uz dekoraciju s orasima u prženom šećeru. Za drugu sam slasticu pripremila od vodenog vučenog tijesta pletenicu s nadjevom od sira, maka i jabuka, uz dekoraciju s kuglicama od maka i šećera u prahu. Za kraj sam treću slasticu pripremila od dizanog tijesta i s nadjevom od maka, dekorirala sam je temperiranom čokoladom kao podlogu i puslicama od bjelanjaka. Sve te slastice bile su ukusne i zadivile ocjenjivački sud. I tako sam pobijedila i osvojila prvo mjesto. Zahvaljujem Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci i mentorici Nevenki Biondi - rekla je Maja.

Učenica Daniela Huseinović osvojila je drugo mjesto u disciplini Poslovanje putničke agencije, mentor Mirjana Jakšić. Učenica Matea Klarić osvojila je treće mjesto u disciplini Predstavljanje turističkog odredišta – destinacije, mentor Maja Vidić.

Svi učenici pokazali su zavidno znanje i vještine tijekom natjecanja, koje je bilo prilika za izmjenu iskustava, druženje i poticaj za daljnji uspješan rad.

Mario KOKAJ

Hladni izlošci najsavršeniji su radovi u kuharstvu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike