Osijek
PROŠIRENJE OSJEČKE BOLNICE

KBC će graditi novi hitni prijem i dnevnu bolnicu
Objavljeno 3. ožujka, 2017.
Ukupna je vrijednost projekta 81 milijun kuna

Do 2021. godine Klinička bolnica Osijek dobit će novi objekt građen prema najsuvremenijim standardima, a koji će se prostirati na 8500 četvornih metara i u kojem će se nalaziti Objedinjeni hitni bolnički prijem i dnevna bolnica. Bit će ovo prvi novi objekt koji se gradi za osječku bolnicu od 80-ih godina prošloga stoljeća i jedan od rijetkih novih bolničkih objekata u cijeloj Hrvatskoj. Inače, ukupna je vrijednost projekta 81 milijun kuna. Predviđeni je početak gradnje novog objekta sredina sljedeće godine. Ove su dobre vijesti u četvrtak na posebnoj konferenciji za novinare objavili ravnatelj KBC-a Osijek doc. dr. sc. Željko Zubčić i njegovi suradnici.

Dva natječaja

Naime, prema riječima Sanje Pešić, pomoćnice ravnatelja za financijsko poslovanje, osječka bolnica ova sredstva planira povući iz zatvorenih natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a iako cijeli postupak apliciranja zvuči prilično komplicirano, u osječkoj bolnici tvrde kako je novac već osiguran i kako je upravo u interesu ovoga ministarstva da bolnica dobije novac za ovu namjenu.

- Još u rujnu 2016. raspisana su dva natječaja od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a. Jedan je natječaj za OHBP, a drugi se odnosi na dnevne bolnice. KBC Osijek odlučio je napraviti jednu veliku zgradu i iskoristiti oba natječaja koja su financirana iz Europskog fonda za regionalni razvoj, operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a na raspolagnju imamo 31 plus 50 milijuna kuna, odnosno 81 milijun kuna. Za sada imamo idejno rješenje koje ide u javne konzultacije. Prema natječaju za dnevne bolnice, ne treba nam građevinska dozvola nego izjava glavnog projektanta, a za OHBP zahtijevaju građevinsku dozvolu. Tako, kada raspišemo natječaj, a za koji procjenjujemo da će trajati u skladu s javnom nabavom oko tri mjeseca, imamo rok od pet do šest mjeseci za izradu glavnog izvedbenog projekta i zatim možemo dobiti građevinsku dozvolu i prijaviti projekt i za OHBP. Početak radova očekujemo sredinom 2018. godine. Riječ je o zatvorenom natječaju u kojem je mogućnost za dnevne bolnice 28 prihvatljivih prijavitelja, a za OHBP sedam prijavitelja i u cilju Ministarstva je da bolnice dobiju ta sredstva. Inače, idejno se rješenje radi od 2014. i smatra se prihvatljivim troškom te ćemo novac za to dobiti natrag - objasnila je Sanja Pešić.

Autori idejnog rješnja su Bruno i Predrag Rechner (tvrtka Rechner), a riječ je o objektu na dva kata, energetskog razreda A, rađenog prema najvišim kriterijima Europske unije.

Dva kata

- Na prostoru nekadašnjih baraka Zavoda za nukelarnu medicinu nalazit će se zgrada koja će u prizemlju imati sadržaje hitnog prijema, a na prvom i drugom katu sadržaje dnevne bolnice, jednodnevne kirurgije s dvjema operacijskim salama i na drugom katu hitan laboratorij, dodatnu radiološku dijagnostiku, CT uređaje i MR. Neke bolnice već su potpisale ugovore, ali naš je projekt gradnja ispočetka. Druge će bolnice adaptirati postojeće prostore i od sredstava nabaviti opremu, mi se ovime proširujemo za 8500 m2 - naglasio je Zubčić.

Nefreteta Z. EBERHARD

Predrag Rechner

arhitekt

IDEJNO RJEŠENJE OHBP-a U OSIJEKU MOŽE SLUŽITI KAO OGLEDNI PRIMJER

Jedan od najuglednijih i najnagrađivanijih osječkih arhitekata Predrag Rechner, predložio je svojedobno idejno rješnje nove zgrade Nukelarne medicine. Kako je ova gradnja pala u vodu zbog nedostatka financijskih sredstava, sada je stari projekt morao potpuno preinačiti, a na tome je radio tim ljudi, uz sugestije i savjete stručnjaka hitne medicine.

- Riječ je o objektu koji sada može poslužiti kao ogledni primjer za sve one koji ubuduće budu gradili objekte za hitni prijem pacijenta, jer je u njemu točno sadržano sve što jedan takav odjel mora imati. Ova zgrada ima čak i dekontaminacijske sobe te sale za hitne kirurške intevencije, a najvišeg je razreda energetske učinkovitosti s fotonaponskim krovom - naglasio je pri prezentaciji rješenja Predrag Rechner.

ZAŠTO BAŠ HITNI PRIJEM?

Iz Ravnteljstva KBC-a Osijek poručuju kako je glavni razlog što ulaze upravo u gradnju hitnog prijema, umjesto obnove nekog drugog, potrebitijeg dijela bolnice, to što ministarstvo sada nudi novac isključivo za ovaj projekt i ne mogu ga dobiti za gradnju, primjerice, nove Psihijatrije ili Oftalmologije. Ipak, vjeruju kako će ova zgrada znatno unaprijediti liječenje pacijenata u Osijeku, a napominju i kako će se gradnjom ove zgrade vratiti prostor Kirurgiji, koja je zbog OHBP-a dijelom iseljena iz svojih prostorija.

81

milijun kuna ukupna je vrijednost projekta

8500

četvorih metara ukupna je površina novog objekta

Najčitanije iz rubrike