Osijek
NEDOSTATAK KADRA U ZDRAVSTVU

Hoćemo li uskoro uvoziti farmaceute i liječnike?
Objavljeno 2. ožujka, 2017.
U Domu zdravlja i Ljekarnama Osijek ističu da država mora hitno nešto učiniti

Broj obiteljskih liječnika u Hrvatskoj u posljednjih je deset godina sa 66 na 100.000 stanovnika pao na 56 na 100.000 stanovnika. Štoviše, u sljedećih će pet godina 30 posto sadašnjeg kadra u obiteljskoj medicini otići u mirovinu, napominje dr. Miroslav Sikora, ravnatelj Doma zdravlja Osijek, koji upozorava kako država hitno mora poduzeti mjere osiguravanja stručnog kadra u zdravstvu.

Nedostatak liječnika i farmaceuta u istočnoj Hrvatskoj uzeo je već toliko maha da poslodavci u zdravstvu sve češće upozoravaju kako će u slučaju nastavka tog negativnog trenda uskoro morati uvoziti specijaliste iz inozemstva.

Obiteljska medicina

- Trenutačno je na razini Ministarstva zdravstva odobrena kvota za uvoz 15 liječnika, i to za cijelu državu. Točnije, moguće je dobiti dozvolu za rad četiri liječnika dentalne medicine, četiri obiteljska liječnika i sedam specijalista. Međutim, te mjere nisu uvedene za dopunjavanje domaćeg kadra, nego ako želite u Hrvatsku dovesti nekog vrhunskog svjetskog stručnjaka. Kada bi sada postojala mogućnost uvoza, mi bismo već razmišljali o tome, no to za sada nije moguće. Poseban je problem u obiteljskoj medicini, jer liječnici radije odlaze u bolničke sustave. Ako se taj trend nastavi, država će morati promijeniti kvote kada je riječ o dozvolama za rad liječnika iz inozemstva - uvjeren je dr. Sikora.

U Ljekarnama Osijek kažu kako zbog nepostojanja kvota zasad ne razmišljaju o uvozu farmaceuta, ali naglašavaju kako država hitno mora poduzeti neke druge mjere da nadomjesti nedostatan kadar.

Povećati upisne kvote!

- Prvo bi trebalo povećati upisne kvote na jedinim dvama farmaceutskim fakultetima u Hrvatskoj, u Zagrebu i Splitu, posebice zbog toga što je vrijeme studiranja osam-devet godina, a i velik broj onih koji upišu taj studij, nažalost, ne završi studij. Također bi dobra mjera bila da se omogući doškolovanje farmaceutskim tehničarima za VŠS i na taj način riješi nedostatak kadra. U zapadnoj Europi to postoji, ali kod nas su samo srednja škola za farmaceutskog tehničara i fakultet za magistre farmacije. No nema razloga da se tehničarima ne dopusti izdavanje lijekova u nazočnosti magistra. Znači, na jednog bismo magistra mogli zaposliti još tri tehničara i time također riješiti problem nedostatka kadra. Uvoz inozemne radne snage, s obzirom na veliku nezaposlenost u Hrvatskoj, smjela bi biti tek posljednja mjera. Mi imamo 29 ljekarni i 56 magistara farmacije, i tu smo na knap, a ne želim ni razmišljati kako je kolegama u Županji ili Vinkovcima. Najveći je apsurd što farmaceuti u siromašnoj istočnoj Hrvatskoj imaju više plaće nego u Zagrebu, jer ih ovdje nema pa ih, kako bismo ih zadržali, moramo više platiti - kaže Darko Bajto, direktor Ljekarni Osijek. Dodaje kako država uistinu promptno mora razmisliti o mjerama osiguravanja kadra.

Recimo i kako dio privatnih ljekarni bližih srpskoj granici već sada zapošljava državljane Republike Srbije, no stručnjaci nam objašnjavaju kako je riječ o osobama s dvostrukim državljanstvom. One u Hrvatskoj mogu normalno raditi jer su (i) hrvatski državljani, iako svakodnevno putuju na posao iz Srbije, gdje žive.

Nefreteta Z. EBERHARD
VRIJEDI LI U HRVATSKOJ DIPLOMA S PRIVATNIH FAKULTETA U BiH?

U neformalnom razgovoru s osječkim farmaceutima pitali smo kakva je situacija s ljudima koji su otišli na studij farmacije na privatne fakultete u BiH, odnosno hoće li Hrvatska ljekarnička komora priznati te diplome. Većina je uvjerena kako će do toga teško doći i kako se, kada je riječ o studijima farmacije u BiH, zapravo priznaju samo diplome državnog fakulteta u Sarajevu. Recimo kako školarina na privatnim fakultetima u Bosni i Hercegovini doseže i 100.000 kuna, a s obzirom na (neslužbeni) stav Komore, čini se kako osobe koje ondje završe studij farmacije neće moći uloženi novac vratiti zapošljavanjem u struci u Hrvatskoj.

kvota

15 DOZVOLA, ALI ZA VRHUNSKE STRUČNJAKE

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana