Regija
ULAGAČ IZ BIH

U novoj tvornici autodijelova posao za stotinjak osoba
Objavljeno 2. ožujka, 2017.
U gradnju tvornice u blizini babogredske gospodarske zone Tečine bit će uloženo približno 12 milijuna eura

BABINA GREDA - Nakon dolaska tursko-belgijske energetske korporacije i gradnje elektrane na šumsku biomasu, što je najveća greenfild investicija u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a potom i popratnih sadržaja koji se realiziraju u sklopu projekta čiji je nositelj tvrtka Uni Viridas iz Zagreba, iz Babine Grede stižu najave o novim ulaganjima. Riječ je o investitoru iz Gradačca, naselja i središta istoimene općine u sjeveroistočnom dijelu BiH koje administrativno pripada Tuzlanskom kantonu. U suradnji s njemačkim partnerima u blizini gospodarske zone Tečine sagradit će tvornicu autodijelova i dati novi zamah gospodarskom razvoju tog područja. Kupili su 3,5 hektara zemljišta, osnovali tvrtku sa sjedištem u Babinoj Gredi, platili porez i uredno podmirili sve obveze.

Lakše do EU

Rezultat je to, objašnjava načelnik Babine Grede Josip Krnić, dugogodišnjih prijateljskih odnosa tih dviju općina, a započeli su ih Babogredci koji su radili u Gradačcu prije Domovinskog rata. Gradačačani su, napominje, jako zahvalni tom graničnom području Hrvatske, koje im je u najtežim ratnim danima pružilo veliku pomoć. Prijateljstvo traje više od 20 godina, druženje je nastavljeno i na nogometnim terenima, a sada prerasta i u poslovnu suradnju. U povodu toga Općinu Babina Greda posjetili su načelnik Gradačca Edis Dervišagić, njegov pomoćnik Hajrudin Hasanbašić i predstavnik Službe civilne zaštite Općine Gradačac Isam Senaić. Razgovaralo se o razvoju međugranične poslovne, ali i druge suradnje.

- Investitor se za Babinu Gredu odlučio na preporuku načelnika Gradačca. On podupire svoje gospodarstvenike, koji radi lakšeg poslovanja u Europskoj uniji trebaju osnivati pogone u Hrvatskoj. Riječ o investiciji vrijednoj oko 12 milijuna eura koja bi trebala otvoriti 100-tinjak radnih mjesta - objašnjava Krnić. Dodaje da je riječ o vrlo ozbiljnom investitoru, koji u svojim pogonima u BiH zapošljava 580 radnika.

- Bio sam u Gradačcu, obišao pogone i ostao jako ugodno iznenađen viđenim. Moram priznati da nisam očekivao tako visok standard, to je, mogu reći, i iznad europskog nivoa, i pitao sam se je li moguće da i u BiH ima takvih pogona. Osim toga, prosječna plaća na gradačačkom području je 500 konvertibilnih maraka, a u tim pogonima ljudi imaju oko 950 maraka - kazao nam je Krnić.

Poziv dijaspori

- Cilj mi je da s kompletiranjem investicija u poduzetničkoj zoni Tečine naš izvorni općinski proračun sa sadašnjih 2,5 milijuna kuna naraste na 10-ak milijuna kuna. Tako ćemo podizati standard i kvalitetu življenja u Babinoj Gredi i našim sumještanima omogućiti sve one bitne sadržaje kakve imaju razvijenija naselja. Tu svakako mislim i na dječji vrtić - napominje Krnić.

Uvjeren je da će gradnja velikih pogona, poput onih autoindustrije, stakleničke proizvodnje i sušara, biti dobar vjetar u leđa lokalnim obrtnicima i potaknuti ih na nova ulaganja, a Općina će ih subvencionirati.

Načelnik Babine Grede motivirajućim pismom obratio se Babogredcima, koji su već dugo godina na privremenom radu u Njemačkoj, Švicarskoj…, a koji su se u velikom broju, njih više od 500, okupili na večeri u Baselu koju je organizirala Udruga Babogredaca.

- Otvoreno sam im poručio da je u Hrvatskoj došlo vrijeme da i oni počnu razmišljati o načinu na koji bi mogli investirati u našu sredinu, uz poruku da se vrate i da će Općina bezrezervno podržati svaki njihov projekt, da ćemo naći načina da ih podupremo u svim njihovim aktivnostima i nastojanjima - zaključuje Krnić.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Prilika ženama za posao

Krnić zadovoljno ističe da se nakon gradnje elektrane poduzetnička zona Tečine razvija. Gradi se Centar za sušenje drva, gdje će biti otvoreno novih 35 radnih mjesta, ishođena je građevinska dozvola za staklenike, a sada stižu i investitori iz Bosne.

- Ovo je poruka da, uz europske ulagače, i u nama susjednoj BiH ima ozbiljnih i kvalitetnih investitora. Drago nam je što su sa svojim partnerima iz Njemačke odlučili autodijelove proizvoditi u Babinoj Gredi, gdje će biti i sortirnica i pakirnica. Vjerujem da će priliku za posao dobiti i velik broj žena, što mi je posebno drago - ustvrdio je.

Zahvaljujući Tečinama, plan je da općinski proračun s 2,5 naraste na 10-ak milijuna kuna

proizvodnja

U TEČINAMA ĆE BITI I SORTIRNICA I PAKIRNICA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike