Novosti
NEISPLATA PLAĆA U SLAVONIJI

Radnike nisu platili Vino Ilok, OLT, Marsonia montaža...
Objavljeno 1. ožujka, 2017.

Ukupno 2964 poslodavaca pravnih osoba u Hrvatskoj prošle godine nije isplatilo plaću za 9425 radnika. Kada je riječ o fizičkim osobama njih 458 nije isplatilo plaću za 1207 radnika. Pokazuju to podaci koji su prije nekoliko dana objavljeni na stranicama Porezne uprave, a mi smo se detaljnije pozabavili popisom pravnih osoba u Slavoniji i Baranji koje su imale takvu praksu.

Bez iznosa plaća

Kada je riječ o tvrtkama poslodavcima koje nisu isplatile plaće za najveći broj radnika, među njima su i neke vrlo poznate. U Slavoniji i Baranji tako u toj negativnoj statistici prednjači Vino Ilok d.d., za koje na stranicama Porezne uprave stoji podatak da plaću nisu isplatili za čak 84 svoja radnika, a slijede ih osječki OLT, gdje je bez plaće ostalo njih 62, te slavonskobrodska Marsonia montaža, gdje je takva sudbina zadesila 45 radnika.

Slijede osječki Intimo gdje plaću prema tim podacima nije dobilo njih 37, Modular iz Osijeka s 34, Hrvatski nogometni klub Cibalia iz Vinkovaca (26), batinski ZOR AL (23), Petković iz Vrpolja (19), Formet u stečaju iz Slatine i Dom za smještaj starijih i nemoćnih Julije u Osijeku po 18, osječki Geodetski zavod u stečaju i Adut iz Divoševaca po 15, slatinski Unimont (12) te novogradiška podružnica Privrednog društva Satina, vinkovačka Bijela lađa i belišćanski Lazić servisi za 11 zaposlenika koji nisu dobili plaću.

Treba reći i kako broj radnika nije jedini parametar koji se tu mogao upotrijebiti, jer neki možda nisu većem broju radnika isplatili plaću dva ili tri mjeseca, dok neki drugi poslodavci za njih pet ili šest to nisu učinili tijekom cijele godine. No, prema ovim podacima ukupni iznosi neisplaćenih plaća nisu se iskazivali.

Treba reći i kako je praksa javne objave podataka o poreznim obveznicima pravnim osobama (postoje isti podaci i za fizičke osobe), koji ne isplaćuju plaće uvedena radi poticanja poslodavaca na pravovremeno ispunjavanje dospjelih obveza prema radnicima i osiguranja povjerenja građana u djelovanje pravne države, poštivanje pravnog poretka, kao i omogućavanja bolje kontrole primjene odredaba Zakona o radu. One se odnose na obvezu isplate plaće (u novcu, na račun i to, ako nije drugačije određeno, do 15. dana u mjesecu nakon obavljenog rada).

“Svrhovita” objava

Na stranicama Porezne uprave piše i kako je ocijenjeno svrhovitim na njihovim stranicama objaviti takav popis poreznih obveznika/poslodavaca koji ne isplaćuju plaću, odnosno koji su na dostavljenim obrascima tri mjeseca uzastopce, ili tri mjeseca u vremenskom razdoblju od šest mjeseci, iskazali samo obračun doprinosa bez isplate plaće. Podaci su formirani na temelju dostavljenih obrazaca u kojima su poslodavci iskazali neisplatu plaće i naknadnu isplatu zaostale plaće za obračunsko razdoblje od siječnja do prosinca 2016. godine (kriterij tri mjeseca uzastopce i tri mjeseca u vremenskom razdoblju od šest mjeseci).

Igor BOŠNJAK
Poziv radnicima koji nisu na popisu, a imaju isti problem

Porezna uprava RH poziva sve radnike koji ne primaju plaću, ili nisu primili zaostale plaće, a čiji se poslodavac ne nalazi na objavljenom popisu, da to prijave na besplatni broj telefona 0800 49 49. Na temelju takve prijave, ističu, izvršit će se dodatni nadzor i analiza podataka te će se formirati posebna lista takvih poslodavaca. Isto tako, pozivaju radnike da prijave i sve ostale činjenice za koje smatraju da tu nisu ispravno iskazane. Na zahtjev osobe koja dokaže pravni interes, Porezna uprava popis može dopuniti i drugim podacima potrebnim radi nespornog utvrđivanja identiteta pojedinačnog poreznog obveznika s ovoga popisa. Treba reći i kako popis ne sadrži podatke o poreznim obveznicima koji nisu dostavili Obrazac JOPPD, koji su prikazali neisplatu plaće, ali ne tri mjeseca uzastopce, ili tri mjeseca u vremenskom razdoblju od šest mjeseci.

Najviše takvih slavonskih tvrtki ima sjedište u Osijeku

Više od deset posto poslodavaca pravnih osoba s toga popisa svoje sjedište ima u Slavoniji i Baranji, njih čak 300 koji, prema dostupnim podacima, u svim ili pojedinim mjesecima tijekom 2016. godine nisu isplatili plaće za 1091 svog zaposlenika. Logično, najviše je takvih poslodavaca u gradu u kojemu najviše slavonsko-baranjskih tvrtki i ima svoje sjedište - Osijeku. U njemu je čak 70 poslodavaca pravnih osoba, prema Poreznoj upravi dostupnim podacima, u tom razdoblju propustilo isplatiti plaće za svoje radnike, a prema tim podacima slijede ga tvrtke iz Slavonskog Broda, s 33 takva poslodavca, Vukovar s 19, Vinkovci s 14, Đakovo s 13, Našice s 11, Požega s 8 itd.