Crna kronika
UNATOČ NAPORIMA LIJEČNIKA

Pješakinja preminula devet dana nakon nesreće
Objavljeno 27. veljače, 2017.

OSIJEK

Devet dana nakon prometne nesreće 77-godišnja pješakinja, unatoč naporima liječnika, preminula je u osječkoj bolnici.

Pješakinja je stradala u prometnoj nesreći koja se dogodila 16. veljače oko 11.40 sati u Vukovarskoj ulici u Donjem gradu u Osijeku, kod “Izolirke”, kada je iskoračila na cestu gdje nema tzv. zebre.

- Pješakinja se kretala nogostupom Vukovarske ulice i u jednom trenutku, ubrzanim hodom, počela je prelaziti kolnik ulice, na mjestu na kojem ne postoji obilježeni pješački prijelaz. Prije stupanja na kolnik nije se uvjerila da svojim postupkom ometa promet vozila te je u njezino tijelo prednjim dijelom udario automobil kojim je upravljao 39-godišnjak. Pješakinja je teško ozlijeđena te je 25. veljače preminula u Kliničkom bolničkom centru Osijek. Na temelju pronađenih tragova utvrđeno je da 39-godišnjak nije prilagodio brzinu kretanja vozila i na vrijeme uočio pješakinju na kolniku. Protiv 39-godišnjaka podnosimo kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Bez obzira na to koliko su vozači u ovakvim tragičnim situacijama doista krivi, kada im netko izleti pred vozilo, moraju odgovarati za stradalu osobu. No kolika je doista njihova krivnja odlučuje sud. Najčešće je tu riječ o uvjetnim kaznama, no što misle prometni stručnjaci o terminu “neprilagođena brzina” u sličnim slučajevima?

- Postoje dva termina koja treba razlikovati, a to su dopuštena i prilagođena brzina. Dopuštena je brzina pravna kategorija koja je definirana Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, prilagođena brzina ovisi o uvjetima na cesti, vremenskim uvjetima, stanju kolnika, vidljivosti, preglednosti, gustoći prometa i slično. U idealnim uvjetima prilagođena brzina ne smije biti veća od dopuštene. Na primjer, ako imate dopuštenu brzinu od 70 kilometara na sat, ali je primjerice gust promet, ne smije se voziti toliko, prilagođena mora biti manja - pojasnio je Dražen Jeđud, stalni sudski vještak za promet, procjenu i tehniku motornih vozila i strojarstvo na Županijskom sudu u Osijeku.

Sandra LACIĆ
NA SUDU SE UTVRĐUJE JE LI VOZAČ REAGIRAO KAKO JE TREBAO

Kako dalje dodaje prometni stručnjak, kod pješačkih nezgoda bitno je utvrditi je li brzina bila prilagođena konkretnim vremenskim i prometnim uvjetima, je li vozač reagirao u trenutku mogućeg uočavanja pješaka i u trenutku nastanka opasne vožnje u prometu. “Na sudu se ispituje način postupanja vozača, odnosno je li vozač pravovremeno reagirao i na način kako je trebao. Vozač je zakonski dužan kao sudionik u prometu uvijek poduzeti sve mjere u cilju izbjegavanja nastanka prometne nesreće te smanjenja njezinih posljedica”, pojasnio nam je osječki prometni stručnjak Dražen Jeđud. Kako dodaje, djeca su posebna kategorija kao sudionici u prometu jer imaju vrlo niske razine edukacije i ne znaju se ponašati u prometu.

policija

PROTIV VOZAČA SLIJEDI KAZNENA PRIJAVA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike