Novosti
GIMNAZIJA BELI MANASTIR

Traže nastavnika jugoslavenske književnosti i srpsko-hrvatskog
Objavljeno 27. veljače, 2017.

Pravu buru na društvenim mrežama izazvao je natječaj koji je raspisala belomanastirska Gimnazija, a objavljen je na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Gimnazija, naime, traži nastavnika ili nastavnicu jugoslavenske književnosti i srpsko-hrvatskog jezika, što mnogima nije jasno, a ni pravo.

Zbog natječaja je priopćenje za javnost poslao i osječko-baranjski HSP, čiji predsjednik Damir Kupanovac postavlja pitanje svima odgovornima, od ravnatelja do ministra obrazovanja, kako je ovako nešto moguće? “Ne čudi nas što u javnom prostoru imamo sve više loših govornika hrvatskog jezika, i što ugledni jezikoslovci dižu svoj glas u zaštitu hrvatskog jezika”, navode u HSP-u te zaključuju kako od ministra obrazovanja traže “da u Gimnaziju uputi prosvjetni nadzor, poduzme potrebne korake i o svemu izvijesti javnost.”

Ravnatelj belomanastirske Gimnazije Veljko Frank, u objavljenom natječaju ne vidi nikakav problem i ne razumije čemu negodovanja.

- Profesorica koja predaje hrvatski i srpski jezik na bolovanju je, a uz suglasnost Školskog odbora zaposlili smo kolegicu na dva mjeseca. Budući da je kolegica i nakon dva mjeseca na bolovanju, morali smo raspisati natječaj za 16 sati hrvatskog i četiri sata srpskog jezika - kaže Frank, dodajući da u natječaju mora stajati ono što piše u diplomi, jer će u protivnom nadležni poništiti natječaj.

Objašnjava kako postoje tri modela učenja za pripadnike srpske nacionalne manjine, dakako ako izraze želju slušati nastavu na srpskom.

- “A” model koji se primjenjuje, primjerice u Vukovaru, podrazumijeva kompletnu nastavu na srpskom jeziku, kod “B” modela na srpskom se slušaju samo određeni predmeti, dok “C” model podrazumijeva slušanje 15 posto nastave iz pojedinih predmeta na srpskom jeziku. U našoj Gimnaziji ne primjenjuje se ni jedan od tih modela, a srpski je jezik izbralo 13 učenika kao fakultativni predmet - objašnjava Frank, podsjećajući kako na diplomama starijih profesora stoji da su završili Jugoslavensku književnost, bez obzira na to jesu li studirali u Osijeku, Zagrebu ili Beogradu. HSP-ovo priopćenje naziva predizbornom kampanjom.I.Getto