Novosti
POLICIJA PRIVELA DRAŽENA KELEMINCA

Crnokošuljaši dali podršku Trumpu u središtu Zagreba
Objavljeno 27. veljače, 2017.

Na javnom okupljanju u organizaciji Autohtone - Hrvatske stranke prava (A-HSP) u nedjelju u središtu Zagreba policija je zbog remećenja javnoga reda i mira privela predsjednika stranke Dražena Keleminca, doznaje se u Zagrebačkoj policijskoj upravi.

Keleminac (53) doveden je u službene prostorije na kriminalističko istraživanje zbog povrede odredbi Zakona o prekršajima protiv javnoga reda i mira, kažu u policiji, koja ne otkriva više pojedinosti dok traje kriminalističko istraživanje.

Prema podacima policije, nekoliko desetaka osoba pojavilo se na skupu, najavljenom kao “davanje javne podrške američkom predsjedniku Donaldu Trumpu” i polaganje “prisege domovini”, na Trgu bana Jelačića, u organizaciji A-HSP-a.

Tzv. Hrvatske domoljubne snage, odnosno stranačka postrojba A-HSP-a, počele su svoj marš ispred Starčevićeva doma u Zagrebu. Kako su najavili, nakon prisege na vjernost domovini na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu slijedilo je polaganje vijenca i paljenje svijeća na grobu oca domovine Ante Starčevića.

Kako prenose mediji, na glavnom zagrebačkom trgu povorka je postrojena, nakon čega je dio okupljenih položio “prisegu domovini”, u kojoj se zakleo da će, između ostalog, iz zemlje “protjerati neprijatelje Hrvatske”. Rekli su kako će se boriti da Hrvatska iziđe iz Europske unije i kako će “vratiti dostojanstvo hrvatskom narodu”. U jednom su trenutku uzvikali “za dom spremni”, a nakon toga su pozdravili i Trumpa, uzvikom: “Pozdrav Donaldu Trumpu”.

Odjeveni u crno, mašući američkim zastavama i zaštićeni policijom, privlačili su poglede prolaznika.

Među zastavama kojima su mahali isticala se i zastava ekstremističkog, neonacističkog NPD-a, odnosno Nationaldemokratische Partei Deutschlands. Njemačka obavještajna agencija označila je NPD kao prijetnju ustavnom poretku te je NPD pod stalnim nadzorom.H/R.I.

PROMOVIRANJEM USTAŠTVA I NACIZMA NAPADAJU USTAVNI POREDAK RH

Hrvatska Vlada u nedjelju je najoštrije osudila svaki ekstremizam i provokacijskii čin protiv srpske manjine u Vukovaru, a oštro je osudila i postrojavanje nekoliko desetaka pripadnika stranke A-HSP u Zagrebu te je iz Banskih dvora poručeno kako je cilj organizatora i sudionika spomenutih akcija sračunan i usmjeren na poticanje straha i netolerancije u društvu te u suprotnosti s Vladinim ciljevima. Vlada je oštro osudila postrojavanje pripadnika stranke A-HSP u nedjelju u Zagrebu, kojim se, “promoviranjem ustaštva i nacizma, napadaju temeljne vrijednosti ustavnog poretka Republike Hrvatske”, ističe se u priopćenju. “Cilj organizatora i sudionika spomenutih akcija sračunat je i usmjeren na poticanje straha i netolerancije u društvu i u suprotnosti je s ciljevima Vlade RH u postizanju pravne sigurnosti, političke stabilnosti i gospodarskog rasta i napretka hrvatskih ljudi. Vlada Republike Hrvatske odlučno se protivi svim pojavnim oblicima govora mržnje, netolerancije i diskriminacije od strane pojedinaca i skupina koje se ne mire s postojanjem i razvitkom moderne, demokratske i prosperitetne hrvatske države, te u tom smislu djeluju državne institucije”, navodi se u Vladinu priopćenju.

Možda ste propustili...

NA LOKACIJI BLATO U ZAGREBU

Nacionalna dječja bolnica gotova 2029.

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?