Sport
NOGOMETNI CIRKUS NA HRVATSKI NAČIN

Sudac Batinić ražalostio Vinkovce
Objavljeno 26. veljače, 2017.
Cibalia je bila nadomak bodu, ali u završnici susreta “modrima” je poklonjen jedanaesterac

Dinamo je u drugi dio prvenstva HNL ušao “na sudački pogon”. U prošlom kolu, protiv Slaven Belupa, suci su ga itekako mazili, a to se ponovilo i u nedjelju u Vinkovcima. “Utopljenik” Cibalia bio je nadomak osvajanju boda, a onda se ukazao sudac Damir Batinić i u samoj završnici darivao Dinamo. Sudio je više nego dvojben penal, koji je Hodžić pretvorio u pogodak za konačnih 1:2 “modrih”.

U susret s Dinamom trener Pacult poslao je sastav sa samo jednom izmjenom u odnosu prema najavljenom, umjesto Matije MIšića igrao je Toni Tipurić. S druge strane Petev je na klupi ostavio Soudania, vjerujući kako će i sastav koji je odredio lako slomiti momčad s dna tablice. No Dinamo je imao puno teži zadatak.

Siromašnih 45 minuta

Počelo je ispitivanjem snaga, koje je trajalo punih 15 minuta, tijekom kojih ni jedna momčad nije uputila udarac unutar vratnica. Najopasnije situacije za domaćeg vratara Matkovića bili su korneri, koje je redovno izvodio Ćorić, ali bez većeg efekta. Cibalia se orijentirala na čvrstu obranu zatvarajući prostor i blokirajući igrače na vrijeme tako da je Dinamo u prvom poluvremenu imao samo jednu priliku, u 37. minuti udarac Olma odlično je obranio Matković. Najčešći napadi Zagrepčana odvijali su se po desnoj stranu u režiji Olma i Ćorića, pa su Crnčević i Petar Mišić imali najviše posla, ali posao su dobro odrađivali. U 30. minuti Cibalia je odlično izvela kontranapad, ali je za korak- dva bio kratak Baša, do lopte je brže stigao vratar Dinama Livaković.

Očito nezadovoljan igrom Ćorića i Olma, trener Petev u poluvremenu uvodi Sammira i Soudanija, a Pacult nastavlja s istom postavom.

Cibalia bez boda

Prvi ozbiljniji pokušaj u drugom dijelu imali su dinamovci, Sammir je pripremio akciju, ali na kraju Soudani nije bio precizan, lopta je otišla preko gola. S ulaskom Soudanija i Sammira Dinamo je dodatno pojačao pritisak prema Matkoviću, pa je Cibalia sve rjeđe izlazila iz svoje polovine terena. No 30-ak metara ispred vratara djelovala je dosta stabilno i čvrsto. U jeku dominacije gostiju konačno je pao i prvi gol na utakmici. Neopreznost domaćih i odličan šut Hodžića donijeli su prednost Dinamu. Lopta je završila u samim rašljama pa je vratar Matković mogao samo pogledom ispratiti loptu u mrežu. S primljenim pogotkom otvorila se i Cibalia i počela sve češće prelaziti na polovinu Zagrepčana, a i pred gol vratara Livakovića. U posljednjih desetak minuta Cibalia je izvela više akcija i nakon kornera koji je izveo Matija Mišić, domaćin je izjednačio - 1:1 Stadion je eksplodirao od sreće, ali, na žalost, takvo raspoloženje nije dugo trajalo. U samoj završnici na scenu je stupio sudac Batinić i jednu vrlo dvojbenu situaciju, koja je mirisala na prekršaj u napadu, pretvorio u jedanaesterac za “modre”. Tribine su poludjele, počelo je skandiranje “cigani, cigani...”, Vinkovčani su bili ljuti, ali Batinić je već odlučio. S 11 metara precizan je bio Hodžić, koji je postavio konačnih 1:2.

Antun GRGIĆ

VINKOVCI - Stadion HNK Cibalia. Vrijeme: sunčano i prohladno. Teren dobar. Gledatelja: 4500. Sudac: Damir Batinić (Osijek) - 5. Strijelci: 0:1 Hodžić (73), 1:1 Zgrablić (87), 1:2 Hodžić (89-11m). Žuti kartoni: P. Mišić, (Cibalia), Schildenfeld, Stojanović, Antolić, Šitum (Dinamo). Crvenih kartona nije bilo.

IGRAČ UTAKMICE: ARMIN HODŽIĆ (DINAMO)

CIBALIA                   1  (0)

Matković 7, Žderić 6, Markić 6, Tipurić 6, Romić 6, Crnčević 5.5 (od 64. Zgrablić 7), Muženjak 6, Glavica 6 (od 59. M. Mišić 6), P. Mišić 5,5 (od 76. Šimunac-), Baša 6, Mastelić 6

DINAMO                   2  (0)

Livaković 6.5, Lešković 6, Schildenfeld 6, Pivarić 5,5, Stojanović 6, Antolić 5,5, Pavičić 5 (od 62. Machado 6), Ćorić 5,5 (od 46. Sammir 6), Olmo 5,5 (od 46. Soudani 6), Šitum 6, Hodžić 7,5

0:1

Lopta je dugo kružila oko obrane Cibalije i došla do Hodžića, kojeg je pokušao blokirati Zgrablić. No nije uspio i Hodžić je pogodio sam kut između stative i prečke

1:1

Korner je izveo Matija Mišić na drugu stativu desetak metara od gola, lopta je došla do Zgrablića, koji topovski i neobranjivo šutira za izjednačenje

1:2

Sudac Batinić na kraju se prometnuo u glavnu figuru susreta. U samoj završnici sudio je jedanaesterac za goste, koji je prije bio prekršaj u napadu nego penal. S bijele točke precizan je bio Hodžić

Peter Pacult

trener Cibalije

Dinamo je bio bolja momčad, kontrolirao je utakmicu, ali smo i mi dobro stajali u prvom poluvremenu. Zadovoljan sam igrom svoje momčadi, ali, eto, presudio je penal, koji ne mogu komentirati jer nisam pogledao snimku. Na našu žalost, sudac ga je dosudio. Trener gostiju je u drugom poluvremenu uveo tri vrlo kvalitetna igrača, što je pojačalo njihovu igru, a mi smo malo pali, kada smo i primili pogodak, uspjeli smo se vratiti, ali, na žalost, presudio je penal.

Ivaylo Petev

trener Dinama

Jako važna pobjeda. Dinamo nije bio toliko dobar, nisam zadovoljan, ali imamo dosta mladih igrača koje moramo istrpjeti. Očekivali smo da će se Cibalia braniti, što se i dogodilo. Odigrali smo prvo poluvrijeme, u nastavku smo zabili pogodak na vrijeme, ali smo onda napravili tri vezane pogreške i Cibalia je izjednačila. Ipak smo dobili priliku iz penala. Jedanaesterac? Ne mogu ga komentirati jer nisam dobro vidio, ali ako ga je sudac svirao, onda je valjda bio.

Lijepa brojka na tribinama

Utakmica Cibalia - Dinamo na tribine vinkovačkog stadiona privukla je više od četiri tisuće ljudi. Ultrasi i BBB stvarali su dobru atmosferu, na žalost bilo je i nekoliko baklji, a na kraju su pljuštale uvrede. Navijači “modrih” napunili su južnu tribinu, na istočnoj su svoje mjesto po običaju zauzeli Ultrasi. Dok su Vinkovčani za svoje navijanje koristili glasnice, s južne tribine su od prve minute ubacivani topovski udari u igralište, a sve je kulminiralo u 70. minuti, kada su zapaljenje baklje u nekoliko boja, a dominantna je bila crna, koja je gotovo zatvorila pogled prema igralištu. Tada je nekoliko baklji palo i u teren, ali sudac Batinić nije zaustavljao igru. Na kraju susreta s južne je tribine krenula salva uvreda čelnicima Dinama i HNS-a, a s istoka su se orili ružni povici na račun suca Batinića.

Boysi vratili dresove

Dinamo je pobijedio Cibaliju, ali na kakav način. Vinkovčani su ljuti, a što o Batinićevu pomaganju misle navijači Dinama, najbolje su pokazali nakon susreta. “Modri” igrači došli su pod južnu vinkovačku tribinu proslaviti pobjedu sa svojim navijačima i razdragano im bacili dresove. No Boysi, svjesni načina na koji je njihova momčad došla do tri boda, jednostavno su dresove bacili natrag igračima.

Najčitanije iz rubrike