Mozaik
NENO BELAN U ZAGREBAČKOM DOMU SPORTOVA

Koncert nabijen
pozitivnim emocijama
Objavljeno 26. veljače, 2017.

Izvrstan i energičan koncert, nabijen pozitivnim emocijama, izveli su protekloga vikenda (subota navečer) splitsko-riječki kantautor Neno Belan i njegov bend Fiumens, na velikom koncertu u punoj maloj dvorani Doma sportova kojim su, zajedno s nizom prijatelja, proslavili punih 20 godina zajedničkog rada.

Neno Belan i Fiumensi svake godine već tradicionalno održavaju veliki koncert u veljači, mjesecu zaljubljenih, a ovo je bio njihov možda i najveći koncert u karijeri. Svaki put pokušavaju biti što inovativniji pa su tako opet pripremili posebnu scenu i program koncerta čiju je režiju i ovaj put potpisala redateljica Nina Kleflin, koju s Nenom povezuje suradnja u nizu mjuzikala poput Matilde, Buratina i Čarobnjaka iz Oza. Tri i pol sata - toliko je koncert bio koncipiran u tri međusobno odvojena i zanimljiva dijela kroz koji su Belan i ekipa napravili presjek njegove bogate karijere, još od legendarnog splitskog sastava Đavoli, ali s naglaskom na, naravno, noviju „riječku povijest“. Također, bila je to prilika i za promociju novog, posljednjeg albuma „Sanjaj!“, nominiranog za najbolji album pop-glazbe na 24. hrvatskoj diskografskoj nagradi Porin. Album sadrži niz hitova koji su u posljednje četiri godine obilježili hrvatski glazbeni eter, poput „Ulicama grada (Pjesma sreće)“, „Jer je pjesma dio nas“, „Anđela, anđele“ i drugima, a koje su se, naravno, mogle čuti na koncertu.

Prvi dio koncerta bio je nazvan „Amadeus bar“, a radilo se o akustičnom segmentu, u okviru kojega je četvorka – Neno Belan, Leo Rumora, Olja Dešić i Vedran Križan – svirala u komornijem i intimnijem ugođaju, sjedeći na barskim stolicama, na malom povišenju okruženi posjetiteljima. Već u drugom dijelu, naslovljenom „Prva plovidba“, Neno i Fiumensi popeli su se na veliku pozornicu, a atmosfera je samo rasla. U trećem, ujedno i najdužem dijelu, pod prigodnim nazivom „Jer je pjesma dio nas“, Belan i Fiumensi ugostili su niz prijatelja i dragih suradnika. Bio je tu niz vrsnih i sjajnih instrumentalista koji su se predstavili u pojedinim pjesmama: Ivan Pešut (gitara), Davor Krnjak (violina), Jakša Kriletić (saksofon), Bobo Mohorić (truba), Ante Prgin Surka (udaraljke) i Željko Romac (akustična gitara). Publika je pak posebno toplo pozdravila vokalne goste. To su bili Belanov veliki prijatelj Massimo, s kojim je, za duet i veliki hit „Zar više nema nas?“ 2009. godine dobio Porina za najbolju vokalnu suradnju, zatim Maja Posavec, s kojom Belan također ima duet i hit „Tvoj glas“ nagrađen Porinom za najbolju vokalnu suradnju, te sve popularniji i poznatiji osječki a capella sastav Akvarel. S njima Belan uspješno surađuje već godinama, gostovao je na njihovom osječkom koncertum 2014. godine, a oni su prošle godine zapjevali na njegovom riječkom koncertu. Svi navedeni dodatno su podigli temperaturu u dvorani pred kraj koncerta pa su Belan & Fiumens morali izići na dvostruki bis. Na kraju svi izvođači su se poklonili publici koja ih je ispratila velikim pljeskom uz poruku – ponovite ovaj koncert što prije, ako može.

Tomislav LEVAK
Možda ste propustili...

HRT: PODRŠKA BABY LASAGNI U PET HRVATSKIH GRADOVA

I Osijek je zaplesao na "Rim tim tagi dim"

Najčitanije iz rubrike