Kultura
PRAIZVEDBA U VINKOVCIMA

Tri treća tromjesečja: Sve su trudnoće jednake, ali je i svaka posebna
Objavljeno 26. veljače, 2017.

U Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” u Vinkovcima odigrana je predstava “Tri treća tromjesečja”, čiji je tekst napisala Nina Horvat, a režirala Frana Marija Vranković.

Komedija tematizira muško-ženske odnose te povjerenje u vezama i braku. U bolničkoj sobi tako upoznajemo tri trudnice u devetom mjesecu trudnoće. Ivanu (Mia Krajcar), koja je u sretnom braku više od petnaest godina, mladu manekenku Ivu (Martina Stjepanović), koju dečko financira, te poslovnu ženu Ivonu (Nikolina Ljuboja), koja je pristala biti nečijom ljubavnicom. Iako na prvi pogled nemaju ništa zajedničko osim trudnoće, slijedom okolnosti otkrit će da imaju više toga zajedničkog nego što su to ikada mogle zamisliti.

Glumica Mia Krajcar nakon predstave s mnogo emocija, između ostalog, rekla je: “Mnogo se emocija skupilo, sretne smo što smo došle do trenutka da to pokažemo publici jer smo sve tri jako guštale dok smo radile. Rijetko se dogodi da već od prve čitačke probe kliknemo i da se sve dobro posloži. Martinu Stjepanović, koja je igrala ulogu Ive, znala sam kad smo igrale u Čarobnom kolaču, a s Nikolinom Ljubojom sam samo jednom igrala, no sve je bilo super tijekom proba, tako da smo oduševljene. Publika je odlično regirala i na kraju nas nagradila velikim pljeskom. Mislim da smo odradile dobar posao i da se predstava vinkovačkoj publici svidjela. Bilo je zahtjevno igrati u predstavi. Morala sam prvo igrati ulogu koja je deset godina starija od mene, jer mi je puno lakše igrati mlađe osobe. Osim toga nemam iskustvo trudnoće, pa smo gledali filmove, čak i neke porođaje, kako bi sve bilo prema zamisli redateljice. Vidjeli smo kad pukne vodenjak, kad krenu trudovi, kad krene cijeli proces rađanja novog života. Imali smo divnu redateljicu Franu Mariju Vranković, koja nam je jako puno pomogla, tako das mo na kraju sretni jer nam se trud isplatio - rekla je Mia Krajcar.

Redateljica predstave Frana Marija Vranković nakon premijere istaknula je kako je imala sjajnu glumačku ekipu, te je između ostalog rekla: “Zadovoljna sam reakcijama publike, dobro su regirali na pojednim dijelovima, čak i na nekima za koje smo mislili da neće. Prvi put nisam gledala predstavu iz gledališta, nego sam iz garderobe slušala reakcije publike. Kad znate da ste dio proba odradili u Zagrebu, jedan dio u Vinkovcima, te jedan dio preko Skypea i kad publika na kraju dugotrajnim pljeskom nagradi glumice, onda znate da ste odradili dobar posao. Imala sam tri prekrasne glumice, suradnja je bila fenomenalna, tako da smo sve lijepo posložili. Poruka ove predstave je da trebate paziti gdje vam je suprug, što vam dečko radi, da znate gdje radi, što radi i kad radi, te ako ide često u Mađarsku, da se trebate zabrinuti - rekla je Frana Marija Vranković, redateljica predstave.

Ovim projektom Gradsko kazalište “Joza Ivakić” nastavlja tendenciju postavljanja tekstova suvremenih domaćih dramskih pisaca te ulazi u godinu obilježavanja 100 godina kazališta te 85 godina od smrti dramskog pisca Joze Ivakića, po kojemu kazalište nosi ime.

Mario KOKAJ

tri različite

sredovječna žena, mlada manekenka i ljubavnica

Možda ste propustili...

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike