Sport
S OLTARA NA “HAKL”

Tri brata na EURU svećenika igrala za BiH
Objavljeno 24. veljače, 2017.

U Vukovaru je održano Prvenstvo Europe za svećenike na kojem je nastupilo 15 reprezentacija, a završilo je trećim trijumfom zaredom reprezentacije Portugala. Neupućeni gledatelji koji bi slučajno zalutali u dvoranu zasigurno na "prvu loptu" ne bi ni po čemu pogodili da se održava službeno prvenstvo Europe u malom nogometu za svećenike. Tek nakon nekog vremena bilo bi nešto nejasno jer i uz ponekad oštrije igre, nikada, baš nikada nije bilo žustrije rasprave između igrača, a naravno ni žustrije reakcije na odluku suca, čak i kada bi naočigled oštetili momčad. Doista, ponašanje aktera ovog prvenstva može biti primjer svima koji se bave sportom. Nitko ne može reći kako oni ne žele osvojiti odličja, već igraju iz zadovoljstva. Znalo je i "frcati" po terenu od žešćih startova, ali nakon svakog takvog starta igrač bi zatražio oprost. Svećenici su se istaknuli i na tribinama, bučno navijajući uz upotrebu truba, vuvuzela i ostalih navijačkih rekvizita. Posebnu podršku svojih navijača imala je reprezentacija Bosne i Hercegovine, u kojoj je jedna posebnost. Naime, za reprezentaciju svećenika iz Bosne i Hercegovine nastupila su tri brata Tomas, blizanci Ivica i Nikica te stariji Josip. Svi su iz reda franjevaca. Rođeni su u Osovi kod Žepča, a na poziv svećenika odlučili su se nakon nagovora starijeg brata Josipa.

- Nogomet igram otkako sam krenuo u samostan, prvo u srednju školu, a potom u Sarajevo na fakultet, gdje sam nastavio igrati. U reprezentaciji smo ja i brat Nikica već četvrto prvenstvo, dok je brat Josip skoro od samog početka, već deset godina član reprezentacije. Zaista nam je bilo lijepo u Vukovaru. Odlična atmosfera na tribinama, a i mogli smo steći nova iskustva i razmijeniti ih s 300-tinjak svećenika iz mnogih država. Ovo je poticaj svima nama da se još više izgrađujemo i budemo još bolji u službi Božjoj - pričao nam je Ivica Tomas, koji se trenutno nalazi u Župi Tolisa.

Brat Nikica je na službi u Kraljevoj Sutjesci, dok je najstariji Josip u Župi Novi Šeher pokraj Žepča. U obitelji Tomas su tri brata i dvije sestre. Dok su njih trojica izabrali svećenički put, sestre su se udale i zasnovale obitelji. A. Grgić

Najčitanije iz rubrike