Svijet
KOJI JE GRAD SREDIŠTE ITALIJE

Dok Rim tuguje, Milano se smije
Objavljeno 25. veljače, 2017.

Dok tople sunčeve zrake griju elegantne mramorne spomenike u Rimu, u Milanu jedva dišu od onečišćenja pod tmurnim oblacima. No, Vječni Grad pod plavim nebom bori se s krizama na nekoliko frontova, dok se istobno njegov sjeverni rival pretvara u talijansku žilu kucavicu i Rimu otima i turiste i poduzetnike.

- Milano prolazi kroz izvanrednu preobrazu i postaje jedan od međunarodno najinteresantnijih gradova - kaže Giuliano Noci, profesor na uglednom milanskom Politehničkom fakultetu. Posjetitelji dolaze u grad četiri puta godišnje na tjedan mode, na milanski sajam namještaja (najpoznatiji te vrste u svijetu), ove je godine pokrenut veliki sajam hrane, a sajam knjige prema važnosti preoteo je titulu sjevernome susjedu Torinu. Iako je smog ostao, s ovakvom kulturnom ponudom Milano se rješava stereotipa industrijskog grada. "Grad je odlično kapitalizirao Svjetsku izložbu 2015., koja je privukla 21,5 milijuna posjetitelja, od čega 6,5 milijuna stranaca", kaže Noci. Grad slavne gotičke katedrale i operne kuće La Scala, lani je ostvario rekordan broj turista. "Milano je kozmopolitski grad, privlači brojne obrazovane strance, centar je razmjene, fakulteti su vrlo kvalitetni", rekao je Carlo Alberto Carnevale Maffe, profesor na sveučilištu Bocconi. Usto nije zatvorio svoja poduzetnička vrata i ostao je financijska prijestolnica Italije.

Nacionalna stopa nezaposlenosti iznosi 12 posto, u Rimu je 11, a u Milanu osam posto. Grad generira 10 posto talijanskog BDP-a. Četvrtina talijanskih banaka ima sjedište u Milanu, a mnoge su tvrtke, poput televizijske grupe Skytg24, odlučile napustiti Rim i centralu preseliti u najveći grad na sjeveru zemlje.H

VJEČITA BORBA SJEVERA I JUGA

Glavni grad Lombardije ima i najveći kongresni centar u Europi te tri zračne luke u usporedbi s dvije rimske. Razlika između dvaju gradova postala je toliko naglašena da je rimski filozof Raffaele Simone prošli mjesec u časopisu L'Espresso napisao kako je možda sazrelo vrijeme da se glavni grad preseli u Milano.

Možda ste propustili...

SAD, KINA I RUSIJA NAJVEĆI POTROŠAČI

Porast globalne vojne potrošnje

IZRAEL U DIPLOMATSKOJ AKCIJI POZIVA NA SANKCIJE IRANU

Iran zaprijetio: Bilo kakav postupak protiv nas naići će na ozbiljan odgovor

Najčitanije iz rubrike