Sport
SVEČANOST “SPORTAŠ 2016.”

Horvat i Kruljac prvi put najbolji
Objavljeno 24. veljače, 2017.
Atletski klub Slavonija-Žito najbolji je sportski kolektiv nakon punih 30 godina

Atletičar Ivan Horvat i dizačica utega Mihaela Kruljac najbolji su sportaši grada Osijeka i Osječko-baranjske županije u 2016. godini. I za člana AK Slavonija-Žito i za članicu KDZ-a Osijek ovo je premijerna nagrada, a na tronu su naslijedili gimnastičara Roberta Seligmana i tenisačicu Donnu Vekić.

Tradicionalni izbor najboljeg sportaša Osijeka i županije stigao je i do 59. izdanja, a i ovaj put su ga organizirali Zajednica športskih udruga grada Osijeka i Športska zajednica Osječko-baranjske županije te Glas Slavonije. Svečanost proglašenja održana je u gotovo ispunjenom Hrvatskom narodnom kazalištu, uz pokroviteljstvo sponzora Euroherca i Jadranskog.

Prvijenci

Ivan Horvat jedini je iz Osječko-baranjske županije prošle godine bio sudionik Olimpijskih igara u Riju de Janeiru, koje su mu bile druge igre. Premda nije uspio ući u finale skoka s motkom, i sam plasman na najveće natjecanje potvrda je njegove kvalitete. Lani je nastupio na još jednoj velikoj sportskoj smotri, Europskom prenstvu u Amsterdamu, gdje je zauzeo sedmo mjesto. Osvojio je i dva naslova prvaka Hrvatske te naslov balkanskog prvaka, a u završnici sezone izjednačio je svoj i hrvatski rekord preskočivši 5,70 m. Visinu koju je nedavno već nadmašio u dvorani kada je letio preko 5,72 metra.

Mihaela Kruljac još je jednom pomicala granice u ženskom dizanju utega. Prošle je godine postala prva Hrvatica koja je u biatlonu podignula više od 200 kg, ostvarivši to na Kupu Hrvatske u Splitu, gdje je trznula 88, a izbacila 112 kg u kategoriji preko 75 kg. Osim što je redovita državna prvakinja, u svim težinskim kategorijama u kojima je nastupala, Mihaela redovito nastupa i na europskim prvenstvima, a na posljednjem je prošle godine zauzela 13. mjesto.

Nakon 30 godina

Do rekordnog, 12. naslova najboljeg sportskog kolektiva stigao je AK Slavonija-Žito, i to nakon 30 godina čekanja. Atletičari osječkog kluba lani su osvojili 94 medalje na državnim prvenstvima, kao i treće mjesto na ekipnom PH, a u mlađim uzrastima juniori i juniorke ekipno su dva puta bili doprvaci, a kadeti prvaci. Ukupno je 16 članova osječkog kluba nastupalo prošle godine u reprezentaciji, a najbolji i najistaknutiji među njima, naravno, bio je Ivan Horvat.

Najuspješniji trener u 2016. godini je Zoran Zekić, koji je s NK-om Osijek lani napravio pravi preporod. Spasivši ga prvo grčevite borbe za ostanak, a potom u novoj sezoni dovevši do trećeg mjesta i polufinala Kupa.

Tradiocionalno za svoje rezultate nagrađivani budu i sportaši te kolektivi osoba s posebnim potrebama. Najuspješniji sportaš - osoba s posebnim potrebama je 16-godišnji plivač Franko Štimac (Plivački klub osoba s invaliditetom Delfin), koji je na prvenstvu Hrvatske u Splitu osvojio tri zlatne juniorske te dvije srebne medalje u općoj konkurenciji. Najuspješniji sportski kolektiv osoba s posebnim potrebama je Športski invalidski odbojkaški klub HVIDR-a, lani treći u prvenstvu te koji je igrao i finale Kupa.

Uzor, Sokoli, Kune...

Nagrade Sokol, za posebna sportska dostignuća, dodeljuje Glas Slavonije, koji je za 2016. godinu izabrao četiri laureata. “Sokoli” su za dugogodišnji rad u svom sportu pripali Zvonku Biondiću (karate), Branku Lešu (taekwondo), Ljupku Rimcu (odbojka) te Dragi Siberu (školski sport). Dobitnica Uzor-trofeja Matija Ljubek je Katica Ileš, legenda ženskog rukometa i jedna od najboljih hrvatskih sportašica svih vremena. Trofej Kuna dodjeljuje se najperspektivnijim mladim sportašima, a za zapažene rezultate u 2016. godini nagrađeno ih je sedmero. “Kune” su zaslužili gimnastičar Aurel Benović (GD Osijek-Žito), atletičarka Marissa Bura (AK Slavonija-Žito), kuglač Hrvoje Harkanovac (KK Osijek), veslači Anton i Patrik Lončarić (VK Iktus),odbojkašica Katarina Pavičić (ŽOK Osijek) i džudaš Timon Perić (JK Mladost). Glas Slavonije posebna je priznanja dodijelio Hrvoju Livančiću (AK Slavonija-Žito), treneru olimpijca Ivana Horvata, te Zvjezdani Tuma-Pavlov, koja je bila članica delegacije HOO-a u Riju. Posebno priznanje dodijelio je i Grad Osijek, i to Donni Vekić, kao najuspješnijoj promicateljici sporta Grada Osijeka u svijetu u protekloj godini. Športska zajednica OBŽ-je, pak, posebno priznanje uručila Ivici Grnji, za doprinos u razvoju i promociji sporta na području grada Osijeka za 2016. godinu. Svim nagrađenim te kandidiranim sportašima čestitke su uputili osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i predsjednik Gradskog vijeća Anto Đapić, a u ime nagrađenih riječi zahvale uputio je najbolji sportaš za prošlu godinu Ivan Horvat, koji je nekoliko puta silazio s pozornice HNK-a i vraćao se na nju.

Goran ROGULJIĆ

Ivan Horvat

sportaš godine

Zahvalan sam svima i sretan do neba. Ali ove bih čestitke prebacio na svoj klub, koji se 30 godina borio i tukao i znojio, isto krv lio kao i ja. Tako da je meni više drago zbog mog kluba, kojeg prvo želim proslaviti, kao i sebe. Najviše sam sretan zbog te dodjele nagrada.

Mihaela Kruljac

sportašica godine

Drago mi je što su moji rezultati u 2016. prepoznati u gradu i županiji. Nije mala stvar naći se u ovako uglednom društvu i u ovakoj konkurenciji. Iznenadila sam se kada sam saznala za ovo priznanje, ali drago mi je što je eto stigao red i na žensko dizanje utega, koje je sve masovnije, kvalitetnije i popularnije u gradu, ali i Hrvatskoj.

Zvjezdana Tuma-Pavlov

predsjednica AK Slavonija-Žito

Činjenica je da smo u 2016. imali izuzetno uspješnu sezonu, ali mi unatrag nekoliko godina imamo dobre sezone i ovo je samo rezultat dugogodišnjeg rada u AK Slavonija-Žito. Nadamo se da ćemo nastaviti u istom smjeru i dalje.

Katica Ileš

dobitnica Uzor-trofeja “Matija Ljubek”

Dobitnica sam brojnih nagrada, ali posebne me emocije obuzmu što dobivam nagradu “Matija Ljubek”, koja nosi ime najvećeg slavonskog sportaša svih vremena. U vrijeme moje sportske karijere upravo smo Matija i ja najčešće konkurirali za nagradu sportaša godine.

Zoran Zekić

trener godine u Osijeku

Počašćen sam što sam izabran za najboljeg trenera u prošloj godini. U našem gradu ima još puno uspješnih trenera koji rade odličan posao u teškim uvjetima i u sportovima koji nisu eksponirani poput nogometa. Njima posvećujem ovu nagradu.

Franko Štimac

plivač PK Delfin

Presretan sam dobivenom nagradom i ona će mi biti veliki poticaj u nastavku treniranja te posljedično ostvarivanja još boljih rezultata od prošlogodišnjih.

Zvonko Biondić

dobitnik nagrade Sokol

Nagrada nije samo za moj dugogodišnji rad u karateu u različitim ulogama, od aktivnog karataša, trenera i na kraju karate djelatnika. Ovo je ujedno nagrada kompletnoj osječkoj karate obitelji.

Drago Siber

dobitnik nagrade Sokol

Bilo je nagrada u mojoj karijeri, ali ova mi stvarno jako puno znači. Nagrada je spoj sportske, trenerske i pedagoške karijere koja je trajala 40 godina.

Timon Perić

džudaš Mladosti dobitnik Trofeja Kuna

Moja prva nagrada i osjećaj je jako dobar. Iznenađena sam što je Kuna baš u mojim rukama, ali i vrlo ponosan. Nisam neskroman, ali mislim da sam posve zaslužio nagradu, jer sam prošle godine imao niz dobrih rezultata

Koncern Agram jedanaest godina uz “Sportaša godine”
 

Pokrovitelji priredbe “Sportaš 2016.” bio je Koncern Agram, pod čijim su okriljem Euroherc i Jadransko osiguranje.

- Već 11 godina zaredom pokrovitelji smo izbora najboljih sportaša grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Agram svake godine daje određeni iznos donacija za sport, kulturu i humanitarne projekte u Osječko-baranjskoj županiji. Ali to je normalno. Na ovom području ima 200 zaposlenih i moramo pomagati sredini u kojoj djelujemo - kaže Neđeljko Knežević, direktor podružnice Osijek Jadranskog osiguranja.

Koncern Agram uz izbor “Sportaš godine” posebno je vezan.

- Ne možemo svima pomoći, ali nastojimo koliko god je to moguće. Vjerujem da ćemo uz izbor najboljih sportaša Osijeka i Osječko-baranjske županije još dugo stajati - dodaje Knežević. I.Li

laureati

DODIJELJENE KUNE, SOKOLI I POSEBNA PRIZNANJA

Najčitanije iz rubrike