Osijek
PREDAVANJE U SKLOPU TJEDNA PSIHOLOGIJE

Trebamo li knjige za psihološku samopomoć?
Objavljeno 24. veljače, 2017.

Svoje predavanje u sklopu jubilarnog 10. po redu Tjedna psihologije u Hrvatskoj održao je u četvrtak navečer professor emeritus s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Vladimir Kolesarić. Tema predavanja održanog na Fakultetu odgojnih i obrazovnih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, bila je “Koristi i štete od popularne literature za psihološku samopomoć”. Prema profesorovim riječima ta je literatura jako najbujala u posljednje vrijeme ponajviše pod utjecajem iz Sjedinjenih Država gdje se događa izdavački procvat tzv. self help priručnika. Postavlja se pitanje jesu li takve knjige uistinu korisne i pomažu li, a ako pomažu, kako pomažu, pita se Kolesarić. Opća stajališta prema toj literaturi, dodao je, jako su podijeljena. Jedni takve knjige smatraju potpuno nepotrebnim i nekorisnim, a s druge strane ima onih koji ih smatraju korisnima.

- Ono što nas zanima jest na koji način knjige psihološke samopomoći pomažu svojim čitateljima. Na tržištu ima svakakvih knjiga, nisu ni sve knjige iz tog žanra na isti način pisane. Sasvim sigurno da su naputci koji sugeriraju da ćeš u četiri koraka doći do uspjeha, ili u dva do tri koraka osvojiti ljubav svoga života, besmisleni su i štetni. Naime, takvi olako dani savjeti neke ljude mogu obeshrabriti. Također, dio ljudi može svoje razočaranje krivo pripisati psihologiji. Upravo zato i imamo Tjedan psihologije kako bismo objasnili širokom puku što je to psihologija, što ona može, što mogu očekivati od nje, koliko se ona i kako razlikuje od psihijatrije, kada je dobro savjetovati se sa psihologom... - istaknuo je Kolesarić.

Kako nam je objasnila doc. dr. sc. Tena Velki, tajnica Društva psihologa Osijek, Tjedan psihologije manifestacija je u kojoj psiholozi diljem cijele zemlje organiziraju različite aktivnosti namijenjene široj publici kako bi što bolje predstavili i približili psihologiju zajednici u kojoj žive. D. Celing

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike