Osijek
PRVA KNJIGA LUKE PEJIĆA

Osječki povjesničar o historiji klasičnog anarhizma u Hrvatskoj
Objavljeno 25. veljače, 2017.

U sklopu Muzejskog četvrtka, Osječanin Luka Pejić predstavio je u Muzeju Slavonije svoju prvu knjigu naslovljenu “Historija klasičnog anarhizma u Hrvatskoj - fragmenti subverzije”.

Autor je doktorand moderne i suvremene povijesti i asistent na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku, a knjiga mu je, kako je rečeno na predstavljanju održanom u četvrtak navečer, rezultat višegodišnjeg istraživačkog rada posvećenog analizi radničkog pokreta kasnog 19. i 20. stoljeća te odjecima radikalnog socijalizma na području Hrvatske.

Studijom je dokazano kako su fragmentirane i tek povremene anarhističke aktivnosti korespondirale s gotovo svim važnijim svjetskim zbivanjima, od Pariške komune 1871. godine do Španjolskog građanskog rata 1930-ih godina. Pokušaj je to sinteze navedenih zbivanja u domeni svojevrsne “historije odozdo” u cjelovitu studiju, ali i poticaj za buduća slična istraživanja, s obzirom na dostupnu i neistraženu arhivsku građu.

U zgradi Glavne straže o temi i knjizi, uz autora Pejića, govorili su doc. dr. sc. Dubravka Božić Bogović s Filozofskog fakulteta u Osijeku, Ana Rajković, doktorandica povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, s kojeg je u Osijek na predstavljanje stigao i Davorin Ćuti, doktorand filozofije.

Inače, Pejićevi se znanstvenoistraživački interesi odnose ponajprije na socijalnu povijest te modernizacijske procese i industrijalizaciju kasnog 19. i 20. stoljeća. Do sada je, najvećim dijelom, istraživao povijest marginalnih društvenih skupina, povijest kriminala i razvoja zatvorskog sustava, povijest radničkog pokreta... D. Pejić

Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike