Regija
POVIJEST GOVORI DRUGAČIJE

Valpovčani su ludovali za pokladnim zabavama
Objavljeno 25. veljače, 2017.

VALPOVO - Premda u urbanom Valpovu danas ima prilično malo mjesta, istina, i volje za nekadašnje tradicionalne običaje, pomni istraživači valpovačke povijesti, i povijesti Valpovštine tvrde da je prema zapisima ovaj kraj zapravo obilovao mnoštvom različitih manifestacija i događanja, na čemu su mu u ono vrijeme mogle pozavidjeti i brojne mnogo veće sredine. Jedna od takvih manifestacija svakako je bilo i održavanje tradicije Pokladnih zabava.

Kako nam u svom najnovijem broju Valpovačke povijesti donosi najpoznatiji istraživač lokalne povijesti Stjepan Najman, u godinama između dva rata Valpovčani su rado posjećivali zabave koje su priređivane u raznim prigodama. Jedna od najvećih i najomiljenijih bila je Pokladna zabava koju je priređivala Hrvatska čitaonica.

- Prema sjećanju starih Valpovčana neke su obitelji priređivale kućne zabave na koje su pozivali prijatelje. Tih godina redovito su se održavale priredbe “maškarada”. Svake bi se godine održavale u domu druge obitelji - Matanić, Desaty, Garai, Hankony, Maslač, Korda i ostalih, a na pronađenim slikama vidljiva je pozivnica rukom rađena za jednu kućnu zabavu u povodu Poklada - priča nam Najman.

Iz iste je pozivnice vidljivo da su zabave bile pripremane za određeni krug uzvanika, te da je kostimiranje bilo obvezno, ako se željelo nazočiti istoj prigodi. Domaćini ništa nisu prepuštali slučaju pa je za dobru zabavu obvezno bio angažiran jazz–band te gramofon i radio, a bilo je tu i priređivača atrakcija.

Kostimi za te zabave bili su najčešće rad ponajboljih domaćih krojačkih majstora koji su se nadmetali tko će skrojiti i sašiti bolju i maštovitiju kreaciju u kojoj se uživalo sve do kasnih večernjih sati. L.Aničić

Neke su obitelji priređivale kućne zabave na koje su najčešće pozivali svoje prijatelje

Možda ste propustili...

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike