Regija
“VUKOVAROM OBILJEŽENI”- PREMIJERA

Gromki pljesak - zahvala braniteljima iz Đakovštine
Objavljeno 25. veljače, 2017.

ĐAKOVO - Hrabrosti i domoljublju 46-orice Đakovčana, koji su 26. rujna 1991. otišli braniti Vukovar, a od kojih su danas živa 33-ojica, preksinoć su se, na premijeru dokumentarnog filma “Vukovarom obilježeni”, snimljenom njima u čast, došle pokloniti stotine Đakovčana dupke ispunivši kinodvoranu Hrvatskog doma. Autori filma – redatelj i snimatelj Zlatko Mesić i scenarist Mirko Ćurić, uz potporu Ministarstva branitelja, tako su obilježili 25. obljetnicu pridruživanja vukovarskoj epopeji koja ih je obilježila sve do danas, pa otud i naziv “Vukovarom obilježeni”. Posebno emotivan bio je trenutak prije početka prikazivanja kada su se đakovački Vukovarci, kako ih i danas zovu, i članovi ekipe filma popeli na pozornicu – cijela dvorana ustala je i gromko pljeskala. Uz preživjele branitelje Vukovara s područja Đakovštine na čelu sa zapovjednikom Ićom Ćurićem, te brojnu publiku, premijeru filma pratili su i izaslanik predsjednice Ante Deur, izaslanik premijera i ministra obrane, pomoćnik ministra obrane Nenad Križić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić, gradonačelnik Zoran Vinković, Đuro Glogoški, predstavnici braniteljskih, stradalničkih udruga... Uz preživjele branitelje Vukovara s područja Đakova i okolice u 105-minutnom filmu o danima ponosa i slave govore i drugi sudionici bitke , kao i drugi dionici tog vremena i Domovinskog rata, kao i predstavnici crkvenog života, humanitarnog djelovanja i drugi. U svom obraćanju scenarist Ćurić rekao je kako mu se ideja o filmu što progovara o odlasku 46-orice Đakovčana u Vukovar rodila u glavi još ’91., kada je njegov brat, Ićo Ćurić, poveo te Đakovčane u tu, najkrvaviju bitku za slobodnu RH.

- Vukovar je obilježio njihove živote i oni su Vukovarom obilježeni, na plemenit, divan način i nadam se da smo se filmom makar malo odužili za ono što su dali za našu domovinu - rekao je Ćurić.

– Imali smo strašnog neprijatelja, vodile su se strašne bitke. No neprijatelj nije znao i imao jedno – da je Bog na našoj strani i da će uz njegovu pomoć agresor biti pobijeđen - rekao je u vrlo emotivnom nastupu Ićo Ćurić.

– Vukovarom smo svi obilježeni - podsjetio je na presudnu ulogu toga grada u obrani RH i njezinu postojanju gradonačelnik Vinković.

- Vukovar je simbol patnje, ali i nade te se sloboda izvojevana žrtvom branitelja ne smije pretvoriti u patvorinu - poručio je umirovljeni nadbiskup Srakić, a izaslanici Deur i Križić na ratne '90-e podsjetili da su povijesno vrijeme čija vrijednost ostaje i treba ga zauvijek pamtiti.

Suradnica na scenariju je Suzana Župan, a priloge s terena realizirala je i Vesna Kaselj. Autor glazbe je Dario Balekić.

Suzana ŽUPAN
Prešli 10.000 kilometara

Redatelj Zlatko Mesić govorio je o realizaciji filma, o brojnim lokacijama snimanja – od Đakova, Zagreba, Vukovara, Vinkovaca, Beograda, Srijemske Mitrovice, Stajićeva…

- Za potrebe snimanja filma prijeđeno je čak 10.000 kilometara. Film je prvotno zamišljen kraće, no tijekom snimanja otkrivani su novi detalji, sugovornici, prilozi…, pa je film neizbježno zahtijevao i svoju dužinu - rekao je Mesić, koji je za potrebe snimanja načinio i rekonstrukciju odlaska Đakovčana tog 26. rujna ’91. kroz Kukuruzni put u Vukovar.

Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana