Regija
IZVOZNA ŠANSA ZA HRVATSKE PČELARE

Kneževići vrhunskim medom osvajaju arapske zemlje
Objavljeno 25. veljače, 2017.
Pčelari iz Šiškovaca isporučili su prvu turu meda za Jordan i Saudijsku Arabiju, u kombinacijma je i Dubai

ŠIŠKOVCI - Prve količine svog domaćeg meda vrhunske kvalitete jedan od najuspješnijih hrvatskih pčelara, Ivan Knežević iz Šiškovaca, isporučio je u arapske zemlje. Rezultat je to dalekog putovanja s kojeg su se nedavno vratili njegova kćerka Kristina i zet Pakistanac, Sohail, odnosno Sale, kako su ga Slavonci prozvali. Na putovanju su ostvarili značajne kontakte s kupcima i počela je suradnja koja bi u konačnici mogla biti velika izvozna šansa ne samo za Kneževiće nego i za sve hrvatske pčelare.

Kristina i Sale upoznali su se u Njemačkoj i “kliknuli” na prvu. Supružnici danas žive u Šiškovcima i posvetili su se obiteljskom poslu na imanju Kneževićevih.

Brodom iz Rijeke

- Isporučili smo prvu turu meda za Jordan i Saudijsku Arabiju i među prvima smo u Hrvatskoj koji tako direktno izvoze. Kako stvari stoje, potrebe za medom bit će puno veće od naše proizvodnje. Njihovo je tržište neograničeno i mislim da se jako puno može izvoziti. Za početak su tražili bagremov, cvjetni i šumski med, a vjerujemo da će trebati i druge vrste. Med smo prvo trebali plasirati u rinfuzi, ali su se predomislili i zatražili pakiranja u staklenkama od po dva kilograma - kaže Ivan.

Med se prevozi kamionom do Rijeke, a potom u kontejneru brodom do krajnjeg odredišta.

- Postoje i neke kombinacije za Dubai. Sve je to sada na probi pa ćemo vidjeti. Jako sam zadovoljan cijenom, med je ondje puno skuplji i puno više ga troše, a nemaju uvjete za proizvodnju. Tamošnji kupci žele pravi med vrhunske kvalitete i što se toga tiče ne sumnjam u nastavak suradnje. Nadam se dobrome poslu i ako ga bude, bit će posla za sve domaće pčelare. Potrebe su jako velike i ne bismo mogli ni proizvesti koliko im treba - poručuje najtrofejniji pčelar u Hrvatskoj. Čak je 23 puta proglašen šampionom na raznim ocjenjivanjima za kvalitetu meda u Hrvatskoj i inozemstvu, a ima i više od 300 diploma.

Gigamed i megamed

Kneževići imaju oko 700 košnica i najveći su seleći pčelari u Hrvatskoj. Od proljeća do jeseni pčele razvoze na ispašu od Iloka do Velebita i Vranskog jezera, ovisno o godišnjem dobu i biljkama koje cvjetaju. Proizvode više od 10 vrsta meda, među kojima su i dalmatinsko-velebitski, med od uljane repice, medljikovac i suncokretov med. Iznimno su traženi i njihovi kremasti medovi s dodatkom cvjetnog praha, matične mliječi i propolisa, koje su nazvali gigamed i megamed.

- Na županjskoj tržnici redovito smo već 23 godine. Mislim da je kontinuitet vrlo bitan jer smo kroz sve ovo vrijeme stekli i zadržali povjerenje naših kupaca, koji vide i znaju tko je pravi proizvođač i kakav proizvod kupuju - zadovoljno ističe Ivan.

Kneževići puno ulažu u modernizaciju proizvodnje, nabavili su automatsku punionicu, točionike, uređaje za cijeđenje, dekristalizaciju, pakirnicu, pa sve do vozila i novih, modernih košnica. Ovog su tjedna instalirali i liniju za proizvodnju satne osnove, što malo koji pčelar ima za svoje vlastite potrebe. Drugim riječima, umjetno izlivenu početnu ploču saća više neće morati naručivati da im se izradi od njihova voska, već će ju praviti sami, što im je bio prioritet.

- S obzirom na to kakva je strašna zima bila, mogu reći da smo imali jako malo uginuća pčela i dobro smo prošli, za razliku od ostatka Hrvatske - napominje.

Od pčelarstva se, kaže Ivan, može pristojno živjeti, samo je potrebno jako puno odricanja, puno rada, ali i puno košnica. U tom poslu, poručuje, nema ni godišnjeg odmora, rođendana, ni svetka ni petka, jer se drukčije ne može uspjeti. A kvalitetan proizvod, zaključuje, uvijek će naći svoje mjesto na tržištu.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

zadovoljni

CIJENA JE VIŠA, MED JE TRAŽEN

Tražen je bagremov, cvjetni i šumski med u staklenkama od po dva kilograma

Zainteresiran i SAD

Uoči Božića Ivanu Kneževiću stigao je i upit za izvoz meda u Ameriku, ali traženim količinama nije mogao udovoljiti. Tražili su, naime, 30 tona mjesečno u pakiranjima od 250 grama, što znači da bi dnevno trebalo pakirati čak tonu meda.

Kneževići imaju oko 700 košnica i najveći su seleći pčelari u Hrvatskoj

Možda ste propustili...

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

Najčitanije iz rubrike