Regija
HRVATSKE VODE DAJU 1,5 MILIJUNA KUNA

Feričanci grade biljni pročistač otpadnih voda
Objavljeno 25. veljače, 2017.

FERIČANCI - Ovu godinu obilježit će dugo očekivani završetak gradnje kanalizacijskog sustava naselja Feričanci, dugog 23 kilometara i vrijednog 18,5 milijuna kuna. Njezin dovršetak, nakon gotovo 11 godina, omogućit će realizaciju aktivnosti na izgradnji biljnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Kanalizacija se sporo gradi zbog neriješenog financiranja, no ove godine općinska je vlast imala sreću da su feričanačke projekte Hrvatske vode uvrstile u svoje financijske planove. Za završnu etapu gradnje kanalizacije Hrvatske vode osigurale su 2,5 milijuna, a za biljni pročistač 1,5 milijuna kuna. Građevinska mehanizacija za nastavak gradnje kanalizacije, prema riječima načelnika općine Feričanci Antuna Glavaša, sljedećeg tjedna bit će upaljena i radovi počinju.

- Zadovoljni smo što je ovaj projekt pred samim završetkom. O kanalizaciji se govori već niz godina, a uz punu suradnju Hrvatskih voda i Našičkog vodovoda konačno stižemo do njezina završetka. Paralelno s dovršetkom kanalizacije krećemo i u projekt biljnog pročistača – kaže načelnik Glavaš.

Biljni pročistač otpadnih voda pokrivat će 2000 stanovnika, a gradit će se prema najnovijim tehnološkim dostignućima. Jednostavan je i ekonomski opravdan način zaštite voda, koji oponaša proces u prirodi. Feričanci su se za biljni pročistač otpadnih voda odlučili, između ostalog, i zbog troškova gradnje i održavanja.

- Višestruko je jeftinija gradnja biljnog uređaja - on stoji 1,5 milijuna kuna, a biološki bi stajao 3,5 milijuna kuna. Također, troškovi održavanja uređaja iznimno su niski. Mali je utrošak električne energije potrebne za rad crpne stanice, a nema potrošnje energije za pročišćavanje otpadnih voda – napominje načelnik Glavaš i dodaje da je najveći trošak u održavanju biljnog uređaja kasnojesenska košnja bazenskih biljaka te redovita mjesečna košnja nasipa.

Snježana FRIDL
U Sloveniji biljni pročistači još od 1991.

Mnoge zemlje u svijetu više od tri desetljeća imaju biljne uređaje. U Europi po broju biljnih uređaja za obradu sanitarnih, industrijskih, poljoprivrednih i oborinskih otpadnih voda prednjače Češka i Poljska, a Slovenija ih koristi još od 1991. U Hrvatskoj su se tek prije nekoliko godina intenzivnije počeli primjenjivati, ali još uvijek malo. Prihvatljivi su i za manja i veća naselja.

Ekološki prihvatljivi

Biljni uređaji pročišćavaju sve otpadne vode. Uređaj se sastoji od crpne stanice, taložnice i jednog ili više bazena kroz koje prolazi otpadna voda i koja se na tom putu s pomoću bioloških, fizikalnih i kemijskih procesa pročisti. Bazeni se grade s blagim nagibom i s dnom obloženim nepropusnom folijom ili ilovačom. Na takvu se podlogu stavlja supstrat u koji se sade autohtone biljke poput trske, šaša i rogoza. Otpadna voda iz taložnika dolazi u bazene, gdje se u supstratu filtrira, pročišćava i kondicionira za ispust. Biljni pročistači su ekonomski opravdan način zaštite voda i prirode uopće i ekološki su prihvatljivi jer biljke obrađuju otpadne vode.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike