Mozaik
OD 26. VELJAČE DO 5. OŽUJKA

Na ZagrebDoxu premijerno
17 domaćih filmova
Objavljeno 24. veljače, 2017.

Sedamnaest domaćih dokumentaraca bit će premijerno prikazano na 13. izdanju ZagrebDoxa (26. veljače – 5. ožujka, Kaptol Boutique Cinema), od toga devet naslova u regionalnoj konkurenciji, pet u službenim programima (Majstori doxa, Teen Dox, ADU dox), a dokumentarni serijal 65+ u sklopu posebnih programa.

Na festivalu će ukupno biti prikazano 27 domaćih dokumentaraca. Od 21 naslova u regionalnoj konkurenciji devet je hrvatskih filmova, od kojih osam ima svjetsku premijeru na ZagrebDoxu. “Bojnik” Kristijana Milića govori o početku Domovinskog rata iz perspektive prve trupe dragovoljaca koji su djelovali izvan okvira MUP-a. Postratnim temama bave se i filmovi “Maratonci” Biljane Čakić i “Dvije škole” Srđana Šarenca. “Maratonci” govore o najdužoj utrci u Europi, dugoj 227 kilometara, koja se proteže od Vukovara do Srebrenice. Središnji likovi tri su ratna veterana različitih nacionalnosti kojima trčanje i pripreme za maraton imaju terapeutsko djelovanje u borbi i procesu izlječenja postratnih trauma. “Dvije škole” prikazuje etničko odvajanje u travničkoj gimnaziji, u kojoj, potpuno izolirani jedni od drugih, uče i odrastaju hrvatski i bošnjački učenici, te pokušaj njihova ravnatelja da ih upozna i integrira u školi. “Djevojka od nula dolara” Damira Terešaka neobična je priča o diplomiranoj teologinji koja se već nekoliko godina profesionalno bavi boksom. U potragu za novim početkom krenuo je dugogodišnji novinar i urednik Robert Tomić Zuber. Njegov film “Možeš biti sve što hoćeš” nastao je kada je autor nakon jednog desetljeća ostao bez posla i odlučio osobnim iskustvom dokumentirati sustav kroz koji prolaze nezaposlene osobe u Hrvatskoj.

Majstori doxa

“Neuspješan skroz” Ljiljane Šišmanović, dokumentarni portret (ne)uspješnog umjetnika, funkcionira kao ironična kritika društvene zbilje i novca kao primarnog mjerila uspjeha. Pozicijom nekonvencionalnih umjetnika u društvu iz sfere ulične umjetnosti bavi se Silvestar Kolbas. Njegov film “Simpl” donosi četiri portreta grafitera, njihove kreativne procese, razmišljanja o društvu i određivanje vlastite pozicije. Dokumentarac “Oni samo dolaze i odlaze” Borisa Poljaka vizualna je posveta splitskim Bačvicama u jutarnjim satima. Goran Dević na ZagrebDoxu premijerno predstavlja dva projekta; u regionalnoj konkurenciji bit će prikazan njegov dokumentarac “Buffet Željezara”, koji nas vodi unutar zidova kafića na autobusnom kolodvoru u Sisku, gradu koji je nekada imao najveću željezaru u istočnoj Europi. “65+” je dokumentarni serijal čiji će dio biti premijerno prikazan u posebnim programima. Tri epizode – “Druga ljubav”, “Izbori” i “Umjetnik nikad ne ide u penziju” – prate nekoliko pojedinaca u poodmakloj životnoj dobi i na intrigantan način preispituju teme ljubavi nakon smrti životnog partnera, političke aktivnosti i umjetničkog djelovanja u trećoj životnoj dobi. Posljednji domaći film iz regionalne konkurencije, film prošlogodišnjeg dobitnika Velikog pečata Đure Gavrana, na ZagrebDoxu imat će hrvatsku premijeru. “Jedi, spavaj, jedi, spavaj” portret je Nigerijca Ebuka Okeke, zvanog Prince, koji je zbog homoseksualizma morao pobjeći iz matične zemlje, a azil je zatražio u Hrvatskoj.

Osam hrvatskih filmova bit će prikazano u službenim festivalskim programima, od čega će pet naslova imati svjetsku premijeru, a jedan hrvatsku. U programu Majstori doxa premijerno će biti prikazan film “Svaka dobra priča je ljubavna priča” u režiji Rajka Grlića i Matjaža Ivanišina. To je film o kazališnoj predstavi i četiri poznate osobe koje stoje iza predstave.

Neželjena baština

Program Teen Dox uključuje dva domaća naslova. Premijerno će biti prikazan film “Uzdanica” Antona Mazulića, priča o mladom studentu prava koji se želi profesionalno ostvariti kao konzervativni političar. “Ne žalim ni za čim” Lucije Strugar kratkometražni je dokumentarni portret mladog plesača s otoka Visa, deklariranog homoseksualca, a prati njegovu integraciju i život u izoliranoj sredini. Tri su premijere domaćih naslova u programu ADU dox. U središtu filma “Franko Elek – slike iz života jednog emigranta” Silvija Mirošničenka hrvatski je politički imigrant u poodmakloj životnoj dobi koji se želi vratiti u rodni kraj. Druga dva naslova donose portrete dviju protagonistica koje na različite načine pokušavaju zaraditi novac: “Kamo idemo?” Lucije Špegar prati mladu taksisticu iz Zagreba, a “Kika” Mirne Zgrabljić istoimenu djevojku koja obavlja neobičan noćni posao kako bi skupila novac za večernju školu. “Pomutnje” Lane Kosovac pak prati kreativni proces i zbivanja iza scene Eurokazova projekta s Brankom Brezovcem u New Yorku. Hrvatsku premijeru u programu Kontroverzni dox ostvarit će najnoviji film Irene Škorić “Neželjena baština”. To je film o spomenicima NOB-u, kojih je u razdoblju od 1945. do 1990. u bivšoj državi izgrađeno na tisuće, i o odnosu ljudi prema vrijednoj umjetničkoj baštini. Posebni programi uključuju novi program Majke i kćeri o složenim i intrigantnim odnosima dviju generacija žena u istoj obitelji. Program uključuje i jedan domaći naslov, film “Naslijeđe” Sanje Šamanović o majci i kćeri koje su nakon slučajnog zajedničkog obiteljskog obrasca prisiljene ponovno živjeti zajedno. T.K.

Posebni programi uključuju novi program Majke i kćeri o složenim i intrigantnim odnosima dviju generacija

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike