Sport
SEDAM DUGIH GODINA

Cibalia bez pobjede nad
Dinamom u Vinkovcima od 2009.
Objavljeno 24. veljače, 2017.
Cibalia je posljednji put bod protiv Dinama u Vinkovcima osvojila 2011. kada je bilo 2:2

Gostovanje Dinama u Vinkovcima uvijek je izazivalo poseban naboj, među gledateljima, ali i igračima. No u ovom trenutku dolazak “modrih” u Vinkovce nikako ne odgovara Cibaliji, zbog jednostavnog razloga: momčad još nije uigrana. Dosta je ove zime pristiglo novih igrača, a trebat će i vremena treneru Peteru Pacultu da sve to uštima i posloži. S druge strane, Dinamo je u takvoj situaciji da mu protiv suparnika iz donjeg dijela tablice kao što je Cibalia ništa drugo ne igra osim sigurne pobjede, jer sve ostalo bi za Zagrepčane bilo katastrofalno i prilično bi ih udaljilo od novog naslova prvaka.

Kost u grlu

Ne tako davno Cibalia je znala biti kost u grlu nogometašima Dinama. Prije sedam godina, u sezoni 2008./2009., u dvije prvenstvene utakmice Cibalia je Dinamu prepustila samo jedan bod, i to u Maksimiru, kada su čak pobjedi bili bliži Vinkovčani, a samo je sreća spasila Zagrepčane od poraza. Šest mjeseci nakon te utakmice Cibalia je sa 2:0 sigurnom igrom svladala Dinamo u Vinkovcima. Bila je to posljednja pobjeda Cibalije nad Dinamom. Tih dana rado se sjeća Dino Kresinger, koji je načeo Dinamo svojim pogotkom u 40. minuti.

- Bili su to moji najljepši dani u karijeri. Imali smo jako dobru momčad, koja se nije bojala nikoga, ni u gostima, a pogotovo kod kuće. Mislim da u tom periodu nismo dvije godine izgubili u Vinkovcima. To mi je bila jedna od dražih utakmica u karijeri, kao i ona šest mjeseci prije u Zagrebu, kada smo trebali i tamo pobijediti. Zaista smo imali tada momčad koja se mogla nositi i pobjeđivati sve momčadi u ligi gdje god da smo igrali - sa sjetom se prisjećao Kresinger, tadašnji napadač Cibalije, danas igrač trećeligaša Varaždina.

U toj posljednjoj pobjedonosnoj utakmici Cibalije protiv Dinama drugi pogodak postigao je Ivan Baraban, u 70. minuti. Bila je to sezona za pamćenje, u kojoj je Cibalia na kraju ostvarila povijesni uspjeh osvojivši treće mjesto na tablici i plasiravši se u Europu. Tada je momčad vodio trener Stanko Mršić, koji je s Cibalijom postavio rekord po broju odigranih utakmica bez poraza.

Post traje

Nakon toga, u sljedećih devet međusobnih utakmica, Cibalia nije uspjela ni jednom osvojiti sva tri boda protiv Dinama. Tek je jednom susret okončan neriješeno. Bilo je 2:2, a pogodak za izjednačenje postigao je također Dino Kresinger, u 87. minuti. Prije njega vodeći pogodak za Cibaliju postigao je Koledić, a Mateo Kovačić i Ibanez bili su strijelci za preokret. No Kresinger je donio Vinkovčanima bod. Bilo je to u prosincu 2011., a to je bila tada deveta utakmica u nizu u kojoj Cibalia nije doživjela poraz. S klupe je Vinkovčane vodio Samir Toplak, koji je protekle subote gostovao u Vinkovcima kao trener Intera.

Inače, u 21. prvoligaškoj sezoni Cibalia i Dinamo odigrali su 49 prvenstvenih utakmica, od toga su u Vinkovcima odigrali 24, od čega je Cibalia samo tri puta slavila. Pet susreta završeno je bez pogodaka, a u svim ostalim susretima (16) slavili su Zagrepčani. S obzirom na nove igrače u vinkovačkoj momčadi, neuigranost, ali i neprijepornu kvalitetu na strani Dinama, u nedjelju će se teško očekivati prekid crnog niza. Ako do poraza i mora doći, želja je da bude bar častan, uz maksimalno zalaganje igrača. Uostalom, samo je takvim pristupom i moguće da “David svlada Golijata”. Svakako treba zadovoljiti i apetite gledatelja, jer ako oni primijete da su igrači i momčad dali svoj maksimum, sigurno će ih nagraditi pljeskom. Kakav god rezultat na kraju bio.

Antun GRGIĆ
Najčitanije iz rubrike