Novosti
EU DIREKTIVA

Trošimo 400 vrećica, a EU dopušta 40
Objavljeno 24. veljače, 2017.

Izmjene Direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu koje je donio Europski parlament obvezuju Hrvatsku da do kraja 2025. smanji potrošnju plastičnih vrećica s trenutnih 400 na najviše 40 plastičnih vrećica po stanovniku, što znači da se mjere s tim ciljem moraju pokrenuti odmah.

Navedene odredbe odnose se na tanke plastične vrećice za nošenje debljine 15 - 50 mikrona, koje čine 90 posto godišnje potrošenih 100 milijardi plastičnih vrećica na razini EU-a. U Hrvatskoj neki prodavatelji već naplaćuju te vrećice, a s ovim izmjenama ta će praksa postati obveza za sve.

- Zelena akcija podržava izmjene Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži koje su poslane u javnu raspravu do 10. ožujka ove godine. Tim se izmjenama propisuju mjere kako bi se smanjila potrošnja tankih plastičnih vrećica obaveznom naplatom od 2019. godine. Za najtanje vrećice (tanje od 15 mikrona), koje se danas uglavnom upotrebljavaju za voće, povrće i meso, ovim izmjenama Pravilnika ne propisuje se obavezna naplata, nego samo obaveza prodavatelja da istakne vidljivu obavijest potrošačima o štedljivom i racionalnom korištenju. Te najtanje vrećice EU je izuzeo iz direktive donesene 2015. godine, ali se očekuje da se najkasnije za dvije godine donese odredba o obveznoj naplati ili druge mjere za smanjenje i njihove upotrebe, jer velikim dijelom završavaju u okolišu. Pozivamo Ministarstvo da do tada propiše dodatne mjere kako bi stimuliralo građane na odgovornu kupnju s višestruko upotrebljivim platnenim vrećicama i košarama ili višekratnom uporabom iste plastične vrećice kako bi se smanjilo korištenje tankih plastičnih vrećica, koje će se za sada još dijeliti besplatno - kažu u Zelenoj akciji.

U Hrvatskoj se godišnje proizvede oko 200 milijuna plastičnih vrećica, od čega se zbog visokih troškova samo oko jedan posto reciklira, a ostatak završi u okolišu, gdje čini štetu velikih razmjera. Plastične se vrećice prosječno koriste samo 25 minuta, a može im biti potrebno i do tisuću godina za razgradnju u prirodi, gdje najčešće i završavaju. Na kraju se raspadnu u plastičnu prašinu, vrlo nepoželjnu u okolišu jer kontaminira ekosustave i završava u našoj hrani i vodi. Osim toga, plastične vrećice na odlagalištima i u morima ubijaju velik broj vodenih životinja i ptica koje ih zamijene za hranu ili se zapletu u njih, a manje plastičnih vrećica znači i manju ovisnost o nafti, čije se prerađevine koriste za njihovu proizvodnju.

Eduard SOUDIL
U PRAVILNIK UVRSTITI I AMBALAŽU OD MLIJEKA I MLIJEČNIH PROIZVODA

Da bi se uspostavio održiv sustav, potrebno je provesti mjere koje potiču uporabu platnenih vrećica i košara, koje se mogu višekratno koristiti, smanjuju potrebu za potrošnjom sirovina za proizvodnju te čuvaju okoliš. “Na to godinama upozoravamo Ministarstvo te nam je drago što su prihvaćeni naši komentari u sklopu javne rasprave oko novog plana gospodarenja otpadom RH, u kojem se sada nalazi zatražena mjera smanjenja potrošnje plastičnih vrećica, koja se ovim izmjenama Pravilnika napokon nastoji provesti u djelo. Pozivamo Ministarstvo da napravi i dodatne izmjene tog pravilnika kako bi ambalažu od mlijeka i mliječnih proizvoda vratilo u sustav povratne naknade, iz kojeg je izuzeta štetnim izmjenama 2015. godine”, poručuju aktivisti Zelene akcije.

Možda ste propustili...

U IPSOSU VRLO ZADOVOLJNI ODRAĐENIM

Izlazna anketa gotovo pogodila rezultate izbora

PRVI HITNI LET ZABILJEŽEN I U SLAVONIJI

Helikopterska medicinska služba djelovala 26 puta

Najčitanije iz rubrike