Kultura
PREMIJERA U GK “JOZA IVAKIĆ” VINKOVCI

“Tri treća tromjesečja”: Tri trudnoće, a svaka je različita od druge dvije
Objavljeno 24. veljače, 2017.

U Gradskom kazalištu "Joza Ivakić" u Vinkovcima posljednjih su dana održavane probe za praizvedbu predstave “Tri treća tromjesečja” Nine Horvat, koju režira Frana Marija Vranković.

Komedija tematizira muško-ženske odnose te povjerenje u vezama i braku. Praizvedba “Tri treća tromjesečja” bit će večeras (petak, 24. veljače), u 20 sati, a repriza je u subotu, 25. veljače, također u 20 sati.

U bolničkoj sobi tako upoznajemo tri trudnice u devetom mjesecu trudnoće. Ivanu (Mia Krajcar), koja je u sretnom braku više od petnaest godina, mladu manekenku Ivu (Martina Stjepanović), koju dečko financira, te poslovnu ženu Ivonu (Nikolina Ljuboja), koja je pristala biti nečijom ljubavnicom. Iako na prvi pogled nemaju ništa zajedničko osim trudnoće, slijedom okolnosti otkrit će da imaju više toga zajedničkog nego što su to ikada mogle zamisliti.

- Završetak priprema obavili smo u Vinkovcima, gdje smo slagali detalje. Većinu proba imali smo u Zagrebu, u prostoru Hrvatskog društva dramskih umjetnika, jer nam je to financijski bilo isplativije i zgodnije. Došli smo u Vinkovce s blago posloženom predstavom, posljednih dana radili smo završne detalje kako bi sve bilo onako kako je prvobitno zamišljeno. Riječ je o tekstu koji je Nino Horvat napisao još na Akademiji, a ja sam ga prvi put tamo čula. To je tekst koji je prvobitno bio u tri scene s jednim većim protokom vremena. Mene je zanimalo kako bi izgledalo da zateknemo te tri trudnice u bolničkoj sobi, da pratimo kontinuitet njihova života u 75 minuta predstave, tako da više nije u tri scene, nego je sve prebačeno u jednu scenu - rekla je Frana Marija Vranković, redateljica predstave.

Ovim projektom Gradsko kazalište “Joza Ivakić” nastavlja tendenciju postavljanja tekstova suvremenih domaćih dramskih pisaca te ulazi u godinu obilježavanja 100 godina kazališta te 85 godina od smrti dramskog pisca Joze Ivakića, po kojemu kazalište nosi ime.

Mario KOKAJ

tri

ŽIVOTA ISPREPLETENA U JEDNOJ SCENI

Najčitanije iz rubrike