Kultura
KONCERT U CRKVI RADOSNE VIJESTI U OSIJEKU

The Wing Singers Gospel Choir zabavio Osječane
Objavljeno 24. veljače, 2017.

OSIJEK

U sklopu Osječke glazbene srijede, ovaj put ne u atriju zgrade Glavne straže Muzeja Slavonije nego u crkvi Radosne vijesti (bivšoj donjogradskoj sinagogi), nastupio je mađarski zbor The Wing Singers Gospel Choir.

U jednosatnom muziciranju zbora, koji je bio pobjednik prošlogodišnjeg natjecanja u kategoriji Duhovna zborska glazba na međunarodnom natjecanju i festivalu Croatia Cantat u Osijeku, uživali su brojni Osječani.

Taj je zbor, inače, osnovan u studenome 2012. godine, no već je imao brojne nastupe i osvojio je vrijedne nagrade. Mladi kršćani iz Pečuha i malog mjesta Bonyháda nedaleko od Pečuha njeguju crkvenu glazbu, a osim kvalitetnog glazbenog izričaja, cilj im je izgraditi zajedništvo, oplemeniti vlastitu zajednicu kroz druženje i sudjelovanje na ljetnim seminarima, nastupima i natjecanjima. Također žele biti dijelom bogate pečuške kulturne ponude, i to nakon godine kada je njihov grad bio europska središnjica kulture.

Osnivač, mentor i voditelj zbora je Hermann Pasitka, koji često nastupa sa zborom i kao saksofonist. Uz izvrsno stručno vodstvo poznatog pečuškog zborskog dirigenta Szabolcsa Balásyja zbor je u kratko vrijeme ostvario brojne nastupe, između ostalih i u koncertnoj dvorani Centar Kodály u Pečuhu, na priredbama Medicinskog fakulteta, na otvaranju pečuškog natjecanja Europa Cantat, kao i na natjecanju Croatia Cantat u Osijeku 2016. godine, gdje je osim zlatne nagrade za interpretaciju duhovne glazbe, dirigent zbora Szabolcs Balásy nagrađen za poseban umjetnički dojam. D.Kć.

Gospel i filmska glazba

Mješoviti zbor ima 30 članova, a na repertoaru su im najčešće poznate gospel skladbe i popularne kompozicije filmske glazbe, koje uglavnom izvode uz pratnju glazbenih instrumenata ili cijelog orkestra.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike