Kultura
PREDAVANJE PROF. ZDENKA SAMARŽIJE U ARHIVU

Piše li povijest pobjednik ili kroničar?
Objavljeno 23. veljače, 2017.

OSIJEK - U Klubu knjižare Nova gost autor, prof. Zdenko Samaržija, održao je predavanje “Povjesničar u arhivu - otvaranje novih tema i revizija ranijih istraživanja”. Zainteresiranima je odgovorio na pitanja: Tko naručuje tekst? Tko određuje temu? Kome pripada povijest? Pripada li povijest pobjedniku ili kroničaru ili prevoditelju?

Bilo je to drugo u nizu predavanja Državnog arhiva u Osijeku tijekom 2017. godine za sve zainteresirane građane. Niz predavanja s raspravama u mjesečnim razmacima uvijek ima temu povezanu s arhivskim gradivom i aktualnim arhivskim istraživanjima. Arhivisti uvijek naglašavaju kako sređivanje arhivskoga gradiva te njegova intelektualna i materijalna (fizička) zaštita, kao glavni zadatci svake arhivske ustanove i rada djelatnika u arhivima, svoj konačni smisao imaju u prezentaciji i korištenju arhivskoga gradiva.

Nizom predavanja i rasprava tijekom 2017. želimo svim zainteresiranim građanima približiti bogatstvo sadržaja arhivskih fondova i zbirki Državnog arhiva u Osijeku - upravo iz perspektive i riječima samih korisnika, istraživača raznih struka.

Zdenko Samaržija je prosvjetni i kulturni djelatnik, publicist, voditelj povijesnih istraživanja za konzervatorske i restauratorske studije, urednik monografija i zbornika radova te novinar, feljtonist i kolumnist raznih elektroničkih i tiskanih medija. D.Kć.

Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Izložbe posvećene Kniferu i Vaništi

Najčitanije iz rubrike