Sport
OI

Budimpešta odustaje od kandidature?
Objavljeno 22. veljače, 2017.

Sve je izglednije da će mađarski glavni grad Budimpešta odustati od kandidature za domaćinstvo Olimpijskih igara 2024. godine, jer je gradonačelnik Istvan Tarlos u srijedu objavio kako više ne postoji političko jedinstvo u podupiranju kandidature.

Iako vladajuća stranka u Mađarskoj Fidesz ima većinu i u Gradskom vijeću u Budimpešti pa se očekuje kako bi rezolucija o kandidaturi Budimpešte za domaćina OI 2024. trebala dobiti potporu na glasovanju, gradonačelnik Tarlos zatražit će od vlade da se izjasni ima li smisla nadalje podupirati kandidaturu sada kada je nacionalno jedinstvo vezano za nju prekinuto.

Prema posljednjoj anketi, 56 posto stanovnika Budimpešte protivi se kandidaturi, pa se pretpostavlja kako bi na eventualnom referendumu ona bila odbačena. Prošloga su tjedna protivnici kandidature za domaćina OI skupili 266.151 potpis za održavanje referenduma vezanog za podršku kandidaturi, što je daleko više od potrebnih 138.000 potpisa. Aktivisti su tijekom kampanje ukazivali na cijenu organizacije OI, ali i na rizike za korupciju. Budimpešta nikad nije bila domaćin OI, a predloženi proračun je 3,5 milijardi dolara. Međutim, nagađa se kako bi proračun mogao narasti jer glavni grad Mađarske mora, za razliku od ostalih kandidata, sagraditi mnogo sportskih objekata, uključujući i Olimpijski stadion. H

Možda ste propustili...

MEMORIJALNI BOĆARSKI TURNIR “PUKOVNIK IVICA ŠOLJIĆ”

Čepinčanima bronca, Šimiću prvo mjesto u pucanju

RUKOMETAŠI OSIJEKA PORAŽENI OD SESVETA

Nakon Kupa ligaški bodovi su imperativ

Najčitanije iz rubrike