Svijet
U SLUČAJU RATA

Građani četiri NATO članice žele zaštitu Rusije
Objavljeno 23. veljače, 2017.

Građani Turske, Bugarske, Grčke i Slovenije radije bi da ih u slučaju izbijanja globalnog sukoba brani Rusija nego NATO, iako su njihove zemlje članice NATO saveza. Ovi, za mnoge zapanjujući podaci, rezultat su velikog istraživanja Gallup Internationala, jedne od najvećih agencija za istraživanje tržišta i anketiranje. Istraživanje je provedeno u 66 zemalja, a kako piše Bloomberg, većina država u kojima je ispitano javno mnijenje odabralo je Sjedinjene Države, navodeći kako je to jedina preostala svjetska sila kojoj se vjeruje, no anketirani iz Turske, Bugarske, Grčke i Slovenije, koje su članice NATO-a, misle drukčije. Zanimljivi su i rezultati ankete u Rusiji i Kini prema kojoj su Rusi odabrali Kineze kao moguće vojne zaštitnike, dok su pak Kinezi odabrali Ruse.

Dopredsjednik agencije Gallup Kančo Stojčev pojašnjava kako kineski odabir ne čudi, budući da najmnogoljudnija zemlja na svijetu godinama ovisi o ruskoj vojnoj tehnici, dok istovremeno ruski izbor govori kako je američka globalna politika posljednjih godina Rusiju, kao djelomice europsku državu, bacila u naručje Kine. Zanimljivi su i rezultati ankete iz Turske, Bugarske, Grčke i Slovenije koje, unatoč članstvu u Sjevernoatlantskom savezu, u posljednje vrijeme više vjeruju Kremlju nego Pentagonu.

Prema Stojčevu taj je odabir vrlo lako objašnjiv. Bugarska i Grčka, naime, najveću prijetnju vide u Ankari, koja je teoretski saveznik Atene i Sofije, no zbog turskih pretenzija prema tim zemljama one bi obranu radije povjerile Moskvi za koju vjeruju kako jedina može zauzdati turske apetite. Dodatno, pojašnjava Stojčev, grčki odabir Rusije može se pojasniti tursko-grčkim sporom oko Cipra, a jedan od razloga za odabir Moskve je i pravoslavna vjera koju Rusija dijeli s Bugarima i Grcima.

Istražujući mišljenja u zapadnoj Europi, samo bi Belgijci znatnije podržali Pentagon u obrani, a tek potom susjednu Francusku i Veliku Britaniju. Na Sjedinjene Države računaju i Šveđani, dok bi Rumunji i Česi izabrali Njemačku kao pouzdanog vojnog zaštitnika.

Eduard SOUDIL
podijeljene BiH i Ukrajina

Vjerski podijeljene države, poput Bosne i Hercegovine te Ukrajine, podijeljene su i oko odabira između dvaju polova, ruskog i američkog, a najzanimljiviji rezultati dolaze iz Slovenije, odakle je supruga novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa. Slovenci bi, naime, odabrali Ruse, za što ne postoji neko suvislo pojašnjenje, osim da se na području zapadnog Balkana učestalo mijenjaju mišljenja te da je Washington zbog svojih ne odveć uspješnih ratnih kampanja izgubio na povjerenju. Dodatni razlog za odbacivanje SAD-a leži i u odabiru predsjednika koji je, unatoč tome što je slovenski zet, poprilično nepopularan u Sloveniji.

Možda ste propustili...

POKUŠAVA SE SPRIJEČITI ŠIRI SUKOB NA BLISKOM ISTOKU

SAD, Britanija i EU uveli su nove sankcije Iranu nakon napada na Izrael

UKRAJINA TRPI SVE RAZORNIJE RUSKE ZRAČNE NAPADE

Stoltenberg Kijevu obećao dodatne sustave protuzračne obrane

Najčitanije iz rubrike