Osijek
I JA ŽELIM ČITATI

Besplatna radionica za djecu s poteškoćama u čitanju i pisanju
Objavljeno 22. veljače, 2017.

U skladu s nacionalnom kampanjom “I ja želim čitati” pokrenut je projekt za učenike i roditelje osnovnih škola s područja grada Osijeka u kojem će kroz radionice za učenike biti osigurana stručna pomoć djeci s teškoćama u čitanju i pisanju.

Naime, prema istraživanjima, u svakom prvom razredu postoje dva do četiri učenika s nekim oblikom poteškoće u čitanju i pisanju koji ozbiljno utječe na uspjeh u školi. I roditelji i djeca koja se bore s tim poremećajem teško, ili gotovo nikako, dolaze do stručne pomoći.

“Cilj je našeg projekta educirati roditelje kako svakodnevno pomagati djeci, a učenicima omogućiti stručnu pomoć kroz rad u malim skupinama koji vodi edukatorica obučena za rad s djecom s poteškoćama u čitanju i pisanju. Poteškoće u čitanju i pisanju utječu jako loše na opći uspjeh djeteta i dovode do poteškoća u učenju i drugih problema koji se s vremenom pojavljuju, a to su nedostatak samopouzdanja, strahovi, nesigurnost, povučenost, asocijalno ili agresivno ponašanje. Problem s vremenom utječe i na razred, radnu klimu i budući život djeteta kojemu se ne pomogne na vrijeme”, kaže Darija Klaričić-Veg, prof., vlasnica osječke Škole kreativnog pisanja i neformalnog obrazovanja.

Prof. Klaričić-Veg ističe kako se, ako se ovom problemu pristupi u ranoj dobi, kvalitetnim svakodnevnim radom spomenute teškoće mogu smanjiti na minimum ili posve ukloniti.

U svrhu promocije ovog projekta, u subotu (25. veljače), s početkom u 10 sati, održat će se besplatno predavanje u Osnovnoj školi Mladost, na kojem će roditelji moći doznati kako mogu pomoći djetetu i koje programe dijete može pohađati u Školi kreativnog pisanja i neformalnog obrazovanja u Osijeku. Predavanje će voditi Dunja Kufner, dip. učiteljica/mentorica i darija Klaričić-Veg, stručna suradnica knjižničarka/savjetnica. Ulazak na predavanje je slobodan, no obvezna je prijava na e-mail: kreativnopisanjeosijek@gmail.com.

Ivana RAB GULJAŠ
“KAROLINA” POKROVITELJ PROJEKTA

“U prošloj smo školskoj godini bili pokrovitelj časopisa Mravac koji je besplatno dijeljen prvašićima u osnovnim školama na području grada Osijeka, s ciljem poticanja čitanja i ljubavi prema čitanju među djecom. Časopis je izlazio dvomjesečno, a svojim smo pokroviteljstvom osigurali da časopis dobiju sva djeca, jer mnogim roditeljima danas, nažalost, financijska situacija ne dopušta kupnju časopisa. Projekt I ja mogu čitati! vidimo kao nadogradnju ideje poticanja čitanja, a koji će pomoći djeci da riješe ozbiljne probleme zbog teškoća u čitanju i pisanju te pružiti konkretnu pomoć roditeljima da nauče kako da se nose s tim problemima i sami pomognu svojoj djeci”, kaže Silvija Lauš, suradnica marketinških aktivnosti u tvrtki “Karolina”, pokrovitelju projekta.

Možda ste propustili...

U CRKVI SV. KRIŽA U TVRĐI

Koncert Pjevačkog društva sv. Josipa

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana