Osijek
OKRUGLI STOL NA PRAVNOM FAKULTETU

O prekograničnom kretanju djece
Objavljeno 23. veljače, 2017.

Na Pravnom je fakultetu osječkog Sveučilišta u srijedu održan okrugli stol “Pravne implikacije prekograničnog kretanja djece”, koji je okupio dionike iz vladinog i nevladinog sektora.

Kako nam je rekla izv. prof. dr. sc. Mirela Župan, riječ je o projektu “Katedra Jean Monnet za prekogranično kretanje djeteta u EU” koji je odobrila Agencija za obrazovanje, audiovizalnu djelatnost i kulturu EU-a, u sklopu programa Erasmus+ za razdoblje od 1. rujna 2016. do 31. kolovoza 2019.

- U okviru projekta obrađujemo različite aspekte zakonitog i nezakonitog kretanja djece preko granice. Razgovarali smo o djeci azilantima, djeci migrantima i djeci bez odgovarajuće roditeljske pratnje, maloljetnim radnicima, trgovini djecom, kaznenim pitanjima vezanim uz zaštitu maloljetnika, djeci razvedenih roditelja koja potražuju uzdržavanje ili su ih njihovi roditelji protupravno zadržali u drugim državama. Raspon tema pokriva sve one situacije s kojima se hrvatsko društvo danas suočava, ali nismo razvili adekvatne odgovore na njih, odnosno imamo pravni okvir iz EU-a, ali ga ne primjenjujemo - istaknula je Župan.

Svrha je ovog skupa otvaranje pitanja koja treba raspraviti, o kojima treba pisati znanstvene radove i provesti sustavnija istraživanja. D.C.

Možda ste propustili...

VELIK JE IZBOR RAJČICE, PAPRIKE, TIKVICA...

Na glavnoj tržnici vlada prava pomama za sadnicama povrća

TRGOVAČKA I KOMERCIJALNA ŠKOLA, 1973./74.

Obilježavanje 50. godišnjice mature

OKRUGLI STOL “BRENDIRANJE RIZNICOM”

Vrijednosti za zajednicu u riznici svojevrsne utopije

Najčitanije iz rubrike