Regija
U NASELJU ŠUMARINE DESETLJEĆE GRADE RASVJETU

Adam Ivanović ne želi stup u svom dvorištu
Objavljeno 23. veljače, 2017.
Cijeli plan zakočio je jedan mještanin, koji je prethodno pristao na sve, tvrde u gradskoj upravi

BELI MANASTIR - Priča oko javne rasvjete u belomanastirskom prigradskom naselju Šumarina traje, vjerovali ili ne, već više od desetljeća. A sudeći po onome kako se cijela stvar odvija, čini se da stanovnicima dijela tog naselja još dugo neće “zasvijetliti”.

Neprihvatljivi uvjeti

Cijelog mandata aktualnog saziva Gradskog vijeća, iz sjednice u sjednicu, pitanja vijećnika iz Šumarine svode se, otprilike, na upite “kada će biti izgrađena javna rasvjeta”, a odgovori gradonačelnika uvijek su isti i glase - kada se steknu svi uvjeti.

- Koliko znam, zahtjevi za modernu javnu rasvjetu stanovnika Šumarine traju već 15-ak godina. Znajući to, prije nekoliko godina krenuli smo u razgovore s HEP-om kako bi se njihova želja i ostvarila. Uspjeli smo dogovoriti da HEP u svoj financijski plan uvrsti izgradnju javne rasvjete u tom prigradskom naselju te smo istodobno Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nominirali nabavu rasvjetnih tijela, što nam je i odobreno - priča gradonačelnik Belog Manastira, Ivan Doboš, naglašavajući kako je Fond nabavu rasvjetnih tijela trebao financirati s 80 posto ukupne vrijednosti, odnosno iznosom od približno 268.000 kuna. Izrađen je i projekt izgradnje javne rasvjete, ali je cijeli plan zakočio jedan mještanin, u čijem bi dvorištu trebao biti rasvjetni stup. Tako bar tvrde u belomanastirskoj gradskoj upravi.

- Prvo je na sve pristao, a poslije od dogovora odustao postavljajući neke svoje uvjete, koji su nama neprihvatljivi - objašnjava Doboš, naglašavajući kako je epilog svega odustajanje Fonda od sufinanciranja nabave rasvjetnih tijela zbog dugotrajnosti postupka.

Prekopati arhivu

- Moram reći kako smo s Fondom uspjeli dogovoriti čak i prolongiranje roka za osam mjeseci, ali ni to nije pomoglo - kaže Doboš te dodaje kako, unatoč svemu, ne želi zatvoriti vrata pregovorima. Naglašava kako je Grad o svom trošku već nabavio rasvjetna tijela, što je trebao učiniti Fond. Demantira tvrdnje gradskog vijećnika Saše Šipeka da je prije izrade projekta projektant trebao konzultirati mještanina Šumarine u čijem je dvorištu planirano postavljanje stupa, to više što je tamo, prije određenog vremena, već postavljena HEP-ova bandera. Inače, nositelj cijele investicije je HEP, a Grad je dužan postaviti samo rasvjetna tijela. Stoga, poručuju iz gradske uprave, sporni mještanin (a navodno i njegov susjed) koči HEP-ovu, a ne gradsku investiciju i krivac je što Šumarina nema modernu javnu rasvjetu, bez obzira na to što su u dijelu mjesta rasvjetni stupovi postavljeni. U pravničkim krugovima raspitali smo se postoji li način da se, bez dozvole vlasnika, postavi rasvjetni stup na njegovu posjedu. Složni su kako je takvo što teško učiniti (osim ako u pitanju nije državni interes), a jedan od anketiranih podsjetio je kako se to nekada činilo eksproprijacijom (upravnopravnim načinom stjecanja državnog zemljišta), ali se to u većini slučajeva odnosilo na postavljanje dalekovoda. Dodao je kako negdje u arhivama sigurno postoji suglasnost za postavljanje stupa u njegovo dvorište.

Ivica GETTO
Traži jutro zemljišta

Cijeli projekt koči Adam Ivanović, koji je isprva odbio komentirati cijeli slučaj. Ipak, rekao je kako je nezadovoljan načinom komuniciranja s njim te dodao da je, osim toga, oštećen zbog izvedbi nekih prijašnnjih radova. Žali se što slijevne vode završavaju u njegovu vrtu te što mu je zbog gradnje pločnika oduzet dio zemljišta. Dodaje kako nije riječ o jednom, nego o više stupova na njegovu imanju. U gradskoj su nam upravi rekli kako u zamjenu traži jutro zemljišta, što je nekoliko puta više od onoga za što je zakinut, te kako su spremni financirati dio radova kako bi spriječili slijevanje oborinskih voda. No dodaju kako Grad ni u kojem slučaju nije kriv zbog slijevanja oborinskih voda, jer su ih prouzročili radovi nekog drugog investitora. Kada će “zasvijetliti” stanovnicima Šumarine, u ovom trenutku ne zna nitko, a mještani se pribojavaju da će to pitanje na sjednicama Gradskog vijeća još dugo biti postavljano.

Možda ste propustili...

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike