Dome slatki dome
INTERIJERI U DNEVNOM BORAVKU

Sofa treba biti udobna
Objavljeno 23. veljače, 2017.

Izbor sofe često izaziva neodumice i brojna pitanja - kako uskladiti sofu s namještajem, kako odabrati stil, koji materijal i sl. Da bi sklad u prostoru bio potpun, izbor sofe je vrlo važan, jer je ona najizražajniji i volumenom najveći element namještaja u dnevnom boravku.

U trendu su sofe niskog naslona, bez obzira na njihov dizajn. One izgledaju manje i elegantnije pa je ovaj trend pogodan i za male prostore. Ipak, vodite računa o ergonomiji, sofa treba biti udobna za sjedenje. Nešto veću dubinu sjedenja koju također nameću trendovi, korigirajte dekorativnim jastučićima.

Igra bojama

Prilikom odabira dizajna sofe vodite računa o tome da je jednostavan dizajn pogodan za kombiniranje s različitim stilovima i dekorativnim predmetima, kao i pogodan za igru bojama.

Ovakav dizajn jednako dobro pristajat će rustikalnom, klasičnom ili minimalističkom stilu, a sloboda u kreiranju okoliša maksimalna je!

Sofa uskih rukonaslona stvorit će dojam profinjenosti i elegancije koju možete uskladiti s interijerom, ili koristiti kao kontrast grubom, rustikalnom izražaju.

Sofe širokih rukonaslona izgledaju mnogo grublje i voluminoznije pa ih ne stavljajte u male prostore. Ovakav dizajn stvara dodatni horizontalni naglasak pa ih kombinirajte s vertikalnim dekoracijama u pozadini.

Jastučaste garniture vizualno su vrlo izražajne, ali i jednostavne pa ih možete kombinirati s brojnim detaljima, ali u velikim prostorima.

Za sve one koji vole komociju preporučuju se fleksibilne sobe koje mogu postati udoban ležaj za cijelu obitelj. Idealne su one bez rukonaslona, jer je iskorištenost sjedećeg ili ležećeg prostora maksimalna.

Sofe s integriranim policama su uvijek interesantne i praktične. U većim prostorima stvorite kružnu vezu oko sofe, a u manjim policu smjestite bočno. Sve vizualno povežite s elementima namještaja.

Odabir tkanine

Odabir tkanine za sofu također je jako važan. Koža i ekokoža stvorit će vizualno hladniji dojam, ali je praktičnost održavanja maksimalna. Veliki izbor štofova omogućuje zanimljive i dinamične kombinacije koje se mogu odlično kombinirati s ostalim dekorativnim tkaninama u prostoru.

Vrlo je moderna igra boja na samoj sofi, tzv. patchwork. Ako se odlučite na takve kombinacije, reducirajte boje i detalje u okolišu kako prostor ne bi postao preizražajan.

Chesterfield uzorak također je vizualno vrlo izražajan i profinjen, a možete kombinirati sa različitim stilovima i detljima. Dojam će biti vrlo osebujan.

Učinite i vi vaš dnevni boravak osebujnim!

Izabela Galović Ninić, dipl. ing.arh.

Sofe s integriranim policama su uvijek interesantne i praktične

Možda ste propustili...

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike