Svijet
CRNA BROJKA OD 18 %

Prijevremeni porođaji zbog prljavog zraka
Objavljeno 22. veljače, 2017.

Onečišćenje zraka lebdećim česticama izaziva 18 posto prijevremenih porođaja u svijetu, što je jednak faktor rizika kao životna dob trudnice, njezino opće zdravstveno stanje ili društveno-ekonomske okolnosti, pokazali su rezultati velike međunarodne studije objavljeni u časopisu Environmental Journal.

U 2010. u svijetu je zbog izloženosti majke česticama takozvane fine prašine prijevremeno rođeno 2,7 milijuna novorođenčadi, odnosno 18 posto, pokazalo je istraživanje engleskog sveučilišta York provedeno u 183 zemlje. Najsitnije čestice, promjera 2,5 mikrometara i manje, nazivaju se "fine". Toliko su sićušne da se mogu detektirati samo elektroničkim mikroskopom. Glavni izvori takvih čestica su motorna vozila, termoelektrane, loženje drva i ugljena u individualnim ložištima, šumski požari, spaljivanje poljoprivrednog otpada, neki industrijski procesi i svi ostali procesi izgaranja. Znanstvenici ističu da onečišćenje zraka može ozbiljno ugroziti fetus u majčinoj utrobi, što znači da su ugroženi i oni koji neizravno udišu zagađeni zrak. Fetalni razvoj vrlo je osjetljiv na faktore okoliša. Visok krvni tlak majke povezan je i s povećanom smrtnošću te oštećenjima fetusa.

Najugroženije su trudnice u zemljama jugoistočne i istočne Azije u kojima se prije termina rodi čak 75 posto djece. Samo u Indiji evidentirano je oko milijun od 2,7 milijuna prijevremenih porođaja u svijetu, a u Kini 500.000. Velik broj prijevremenih porođaja zabilježen je i na području supsaharske Afrike, u sjevernom dijelu tog kontinenta i na području Bliskog istoka, a povezani su sa zagađenjem za koje je odgovoran pustinjski pijesak. Moguće je i onečišćenje zraka u zatvorenim prostorima zbog izgaranja fosilnih goriva (grijanje i kuhanje). H

REGIONALNA SURADNJA JE VAŽNA

Za pedeset posto zagađenja u gradovima odgovorni su sami gradovi, njihova industrija, vozila..., a ostalih 50 posto donosi vjetar iz susjednih zemalja ili pograničnih regija, zbog čega je iznimno važna regionalna suradnja, kažu znanstvenici. Postotak prijevremenih porođaja u nekim europskim zemljama iznosi od četiri do pet posto, u odnosu na 15 do 18 posto u zemljama jugoistočne Azije i nekim afričkim državama.

Najčitanije iz rubrike