Osijek
TKO KOLIKO RADI U KBC-U

Osječka bolnica ne želi objaviti podatke o učinku svojih liječnika
Objavljeno 22. veljače, 2017.
Za sada ne želimo izlaziti s točnim brojkama i statistikama, kažu iz KBC

Uprava zagrebačke bolnice KBC-a Sestre milosrdnice ovih je dana izišla u javnost s podacima o učinku svojih liječnika prema pojedinim odjelima i klinikama, a sve tragom prošlogodišnje izjave ministra Milana Kujundžića da “50 posto hrvatskih liječnika ne zaradi plaću te niti znaju, niti hoće raditi”.

Tako se, prema ovim podacima, pokazalo da je opći kirurg u ambulanti (broj SKZ pacijenata) KBC-a Sestre milosrdnice prošle godine obradio 2965 pacijenata, odnosno 247 mjesečno, ili 12 pacijenata dnevno. S druge strane, drugi kolega opći kirurg s potpuno istim opisom posla tijekom cijele prošle godine obradio je samo 97 pacijenata. Dakle, njegov je mjesečni učinak osam pacijenata, a prosječni dnevni njih 0,4! Ovi su podatci izvađeni iz godišnje statistike o učinku liječnika dobivene u KBC-u Sestre milosrdnice i objavljeni u medijima, a upravo je bolnica u Vinogradskoj prva i jedina koja je (za sada) izišla s tim podacima.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek potvrđuju kako i oni prate rad liječnika kroz BIS sustav, kako to čine i u ostatku Hrvatske. Tako svaka bolnica točno zna koliki je učinak pojedinog liječnika. No, osječka bolnica ne želi javno objaviti te podatke.

- Za sada ne želimo izlaziti s točnim brojkama i statistikama. Dovoljno je ovo što se pojavilo u medijima o tzv. Vinogradskoj bolnici. Važno je da naši liječnici znaju da pratimo njihov rad - kratko je komentirao doc. dr. sc. Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek.

Ugledni osječki kirurg i dugogodišnji zaposlenik KBC-a Osijek, koji je za ovu priliku želio ostati anoniman, kaže kako se ne može na ovakav način generalizirati rad liječnika i generalno procjenjivati njihov rad.

- Nisu svi liječnici za sve i uvijek je bilo i mlađih i onih starijih, pred mirovinom, a neki su i na bolovanju, dakle, kao i u svakom drugom poslu, ne rade ni svi liječnici jednako. Osim toga, moramo imati veći broj zaposlenih zbog dežurstava. Najveći je problem to što mi još uvijek radimo prema socijalističkom modelu. Ako sada želite ići raditi u inozemstvo, primjerice u neku kliniku, u ugovoru ćete točno dobiti koliko mjesečno, između ostaloga, trebate obaviti operacija. Kod nas toga nema - kaže kirurg.

Nefreteta Z. EBERHARD
KUJUNDŽIĆ RAZMIŠLJA O MODELU STIMULACIJA I DESTIMULACIJA

Ministar zdravstva Milan Kujundžić komentirao je kako je njegova izjava o tome da neki liječnici rade previše, a neki premalo, nažalost, točna.

- Ministarstvo zdravstva počelo je s kontrolom izvršenosti i složenosti posla prema pojedinim bolnicama, klinikama, zavodima, kao i pojedinih liječnika. Preliminarni podatci, nažalost, potvrđuju činjenicu da postoje velike razlike, tj. da postoje liječnici koji imaju veliku izvršenost i visoku kvalitetu te oni koji imaju malu izvršenost i vrlo jednostavne postupke - kaže resorni ministar. Dodaje kako će se osobno zauzimati za uvođenje stimulacija i destimulacija.

- Tražit ćemo rješenje i za problem onih koji ne rade, jer isplaćivati pune plaće onima koji rade malo model je koji treba razmotriti i donijeti odgovarajuće mjere. No, u ovom trenutku još nemamo razvijenu strategiju - kaže Kujundžić i dodaje kako će se, uz regulaciju plaća, uvidom u rad liječnika riješiti i spajanje odjela. Naime, obrazlaže kako ne govori o onima koji rade malo, nego o onima koji nemaju dovoljno posla pa je logično da se spoje s drugom bolnicom gdje će imati pacijente i moći kvalitetno obavljati posao.

KIRURG: NE ŽELE NORMU JER BI SE ISPOSTAVILO DA IMAMO VIŠAK LIJEČNIKA

“Osobno sam bio u upravi i pitao koje su moje norme, koliko dneveno moram 'odraditi' pacijenta. No, na to odgovora nema, jer takva evaluacija rada kod nas još ne postoji. Nitko niti ne želi napraviti takve propise, jer bi se onda pokazalo da mi zapravo imamo viška, a ne manjak liječnika”, smatra kirurg iz KBC-a Osijek, koji je želio ostati neimenovan.

statistka

NEKI NE ZARADE SVOJU PLAĆU, NEKI RADE ZA DVOJE...

Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

Najčitanije iz rubrike