Novosti
NAMETNUTA OBVEZA

Plaćaju komoru od koje nemaju nikakve koristi
Objavljeno 22. veljače, 2017.

Poštanske pošiljke od Porezne uprave koje ovih dana dobivaju obrtnici na svoje kućne adrese naljutile su veliku većinu, jer im je u tim pošiljkama stigla obavijest o dospijeću tromjesečne obveze plaćanja komorskog doprinosa koji je povećan od 1. siječnja ove godine.

Komorski doprinos je obveza koju svi obrtnici plaćaju tromjesečno, a od ove godine povećan je sa 156 na 228 kuna tromjesečno ili, konkretno, na godišnjoj razini, porastao je sa 624 na 912 kuna.

Iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) pojasnili su kako je ovo povećanje doprinosa proizašlo automatski nakon porezne reforme, odnosno nakon povećanja iznosa osobnog odbitka od dohotka. Naime, 2014. Skupština HOK-a donijela je Odluku o obveznicima, jedinstvenoj osnovici, načinu i rokovima plaćanja obveznog komorskog doprinosa za jedinstveni sustav organiziranosti obrta u iznosu od dva posto osnovnog osobnog odbitka od dohotka. “Povećanje komorskog doprinosa iznosi 24 kune mjesečno. Na temelju rasprave na sjednici Upravnog odbora Hrvatske obrtničke komore, održane 17. veljače 2017., ispitat će se je li povećanje komorskog doprinosa u apsolutnom iznosu od 24 kune opterećenje za poslovanje obrtnika koje dovodi u pitanje opstanak obrta”, navodi HOK u obavijesti na svojim internetskim stranicama.

U HOK-u se navođenjem iznosa od 24 kune većeg mjesečnog iznosa banalizira povećanje obveznog doprinosa. Mnogo bi se bolje moglo pokazati koliko je ono ako se kaže da je porastao za gotovo 50 posto. A bilo kakvo povećanje obveza ne može biti dobro prihvaćeno. Ako se zna da je u Hrvatskoj 75.600 aktivnih obrta, onda se može vidjeti kako će HOK umjesto dosadašnjih 47,2 milijuna kuna, na ime komorskog doprinosa prikupiti 68,9 milijuna kuna godišnje.

Vlasnik postolarskog obrta Krešo u Osijeku, Krešimir Antolović, ističe kako je to povećanje komorskog doprinosa još jedna apsurdna situacija kakve se kod nas vrlo često događaju.

- S jedne strane država nam je poreznom reformom i rasterećivanjem dohotka željela donijeti neku korist, dok, s druge strane, upravo nam se zbog tog povećanja dohotka povećava komorski doprinos. Mislim da bi svi trebali ići prema tom cilju rasterećivanja poduzetnika i obrtnika. U svakom slučaju, bilo bi korisnije da godišnje nekih 1200 kuna, koliko plaćam komorskog doprinosa, uložim u obrt. Posebice zato što ne koristim nikakve usluge Hrvatske obrtničke komore. Nemam drugog izlaza nego plaćati taj doprinos. Ako ga ne platim, bit će skinut ovrhom - ističe Antolović.

Obrtnica Vesna iz Osijeka, koja je željela da joj ne otkrivamo prezime, čiji se obrt bavi posredovanjem u trgovini, prilično je iznenađena i ogorčena poštom koju je dobila u utorak iz Porezne uprave.

- Strašno me iznerviralo to radikalno povećanje komorskog doprinosa koji moram plaćati Hrvatskoj obrtničkoj komori i koje je stiglo od Porezne uprave. Obrt imam otvoren dvije godine i u njemu nema zaposlenih, no svejedno moram plaćati tu članarinu - 228 kuna kvartalno. Pa to je gotovo tisuću kuna godišnje, a za što? Nikada nisam koristila nikakve usluge HOK-a, niti znam što imam na raspolaganju. Mene nitko iz Komore nije ni obavijestio o pravima koja imam i mogućnostima usluga koje HOK pruža za članove. Ne vidim ni jedan razlog zašto se Komora na takav način ne bi približila svojim članovima i pružila im uslugu koju tako skupo plaćaju - kaže Vesna.

Igor MIKULIĆ
VEĆINA NE KORISTI USLUGE KOMORE

Tajnica Obrtničke komore Osječko-baranjske županije Blaženka Bogdan kaže kako obrtnici imaju mogućnosti koristiti mnoge usluge koje im Komora nudi.

- Na žalost, većina obrtnika i ne zna koje sve pogodnosti ima, niti se za to zanima. Ne javljaju nam se i pomalo je čudno da mnogi nisu ni provjerili što mogu dobiti od institucije koju plaćaju. Imamo 3500 obrtnika. Pozivamo ih stoga da nam se jave i dostave primjerice svoje mail adrese kako bismo ih mogli obavještavati o aktivnostima i pogodnostima koje im se nude, poput nastupa na sajmovima, sudjelovanju na različitim edukacijama i seminarima. Mnogi to koriste i posvjedočit će da im se višestruko isplati komorski doprinos koji plaćaju - kaže Blaženka Bogdan.

ŠTO RADI OBRTNIČKA KOMORA OSJEČKO- BARANJSKE ŽUPANIJE

U Obrtničkoj komori Osječko-baranjske županije naveli su nam aktivnosti koje provode za svoje članove. Tako Komora organizira niz besplatnih seminara i edukacija sukladno problemima koje obrtnici imaju. Najčešće su to edukacije vezane uz izmjene zakona kod računovodstva (poslovne knjige, evidencije, porezno priznati troškovi, osnove poreza na dohodak, porez na dobit...), ali i vođenja i upravljanja obrtom (ući u sustav PDV-a ili ne, inspekcijski nadzor, fiskalizacija, financiranje obrta...). Provode se i savjetovanja obrtnika o potpornim institucijama te mogućnostima i uputama apliciranja za obrte i poduzeća na kreditne linije, nepovratne potpore i slično.

Najčitanije iz rubrike