Novosti
RASPODJELA NOVCA?

HNK proziva Ministarstvo kulture za “uravnilovku”
Objavljeno 22. veljače, 2017.

Nezadovoljstvo Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku osjetno manjim iznosom financiranja koji im je za ovu godinu, u odnosu na 2016. godinu, predvidjelo Ministarstvo kulture i dalje je temom kulturnih krugova u gradu na Dravi.

O svemu se oglasilo i samo Ministarstvo kulture, naglasivši kako je neugodno iznenađeno izjavom intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku Božidara Šnajdera, objavljenom u Glasu Slavonije. Iz Ministarstva kulture ističu kako je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek primila intendanta Šnajdera na razgovor u Ministarstvu kulture 14. veljače 2017. godine.

“Tom prigodom objašnjena je procedura donošenja odluka vezanih uz Poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi za 2017. godinu. Kulturno vijeće za dramsku i plesnu umjetnost te izvedbene umjetnosti u konzultaciji s ministricom kulture predložilo je iznos kojim će se sufinancirati programi nacionalnih kazališta u 2017. godini. S obzirom na predstojeće razgovore o statusu nacionalnih kazališta u Republici Hrvatskoj, odlučeno je da će nacionalna kazališta Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, Hrvatsko narodno kazalište Split i Hrvatsko narodno kazalište Ivana p. Zajca Rijeka u 2017. godini biti financirana ravnomjerno, u istom iznosu”, stoji u reagiranju Ministarstva kulture.

Službeni prigovor

Dodaju kako je intendant Šnajder, iako je izrazio usmeno nezadovoljstvo sufinanciranjem Ministarstva kulture, propustio pravovremeno poslati službeni prigovor na objavljene rezultate Poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi RH za 2017. godinu. “Iako je bio upućen da podnese žalbu, on tu mogućnost nije iskoristio ni nakon sastanka s ministricom kulture”, zaključuje se u reagiranju Ministarstva.

Za komentar smo zamolili i samog Šnajdera, koji nam je rekao kako HNK u Osijeku nije službeno obaviješten o iznosima financiranja za 2017. godinu, o kojima je tu riječ, nego su rezultati objavljeni na web-stranicama Ministarstva.

- O rezultatima Natječaja za sufinanciranje nisam dobio nikakvu pisanu obavijest na adresu HNK-a, nego su rezultati objavljeni na web-stranicama Ministarstva. Na tim web-stranicama, na mjestu gdje su iznosi o kojima je Vijeće odlučilo, nigdje ne stoji informacija o mogućnosti podnošenja prigovora, o rokovima u kojima se prigovor može podnijeti, kao ni komu se taj prigovor treba podnijeti. Dakle, nema pouke o pravnom lijeku.

Svima jednak iznos

Prema tome, dokle god ja ne potpišem ugovor s Ministarstvom, a koji mi još nije dostavljen, pretpostavljam da teče rok u kojem mogu prigovoriti na to - kaže Šnajder, ističući kako se moraju poštovati kriteriji za dodjelu sredstava kazalištima.

Jer, dodaje, ako su tri velika kazališta dobila potpuno jednaka sredstva, znači da se tom odlučivanju pristupilo “ofrlje” i nepripremljeno, da nisu proučeni programi.

- Nemoguće je da imamo baš svi jednako vrijedne programe da dobijemo potpuno jednaki iznos. To je uravnilovka. To znači da Ministarstvo kulture nije s dovoljno pažnje pristupilo predloženim programima za financiranje. Jer da jesu, ocijenili bi svaki program, nagrade i priznanja koja su kazališta dobila u prošloj sezoni. To su kriteriji koje je valoriziralo Ministarstvo kulture u prošlom mandatu, kada ga je vodio Zlatko Hasanbegović. Jer ovo što su svi dobili jednako znači da je osječko kazalište dobilo 400.000 kuna manji iznos, a kazališta u Splitu i Rijeci po 400.000 kuna više sredstava nego prošle godine. Dakle, neka ministrica kaže koji su to kriteriji kojima su se vodili kada su odlučivali o sredstvima, iskazani rezultati i nagrade ili politički kriteriji - zaključuje Šnajder.

Igor BOŠNJAK
VIROVITIČKO-PODRAVSKOJ ŽUPANIJI SKROMNIH 895 TISUĆA KUNA

Ustanovama za kulturu u Virovitičko-podravskoj županiji za programe javnih potreba u kulturi dodijeljeno je ukupno skromnih 895.000 kuna. Zavičajni muzej Slatina s 300.000 kuna dovršit će uređenje spremišta muzejske građe u potkrovlju zgrade te nabaviti opremu za grijanje i klimatizaciju prostora, primjerenog čuvanju eksponata. Kazalište Virovitica utrošit će 250.000 kuna za nabavu potrebne opreme. Centar za kulturu “Drago Britvić” Pitomača dobio je 200.000 kuna za početak adaptacije Doma kulture, budućeg tamošnjeg kulturnog središta. Pučko otvoreno učilište Slatina sa 100.000 kuna neiskorišteni prostor u potkrovlju preuredit će u malu art-dvoranu za promicanje audiovizuane djelatnosti, edukaciju i projekcije filmova, te druga kulturna događanja. Državni arhiv Virovitica, pak, 45.000 kuna planira utrošiti za nabavu arhivskih regala za novo spremište na prostoru bivše vojarne. P.Ž.

Najviše novca Gradskom muzeju Karlovac i Gradu Požegi

Ministarstvo kulture RH rasporedilo je ustanovama za kulturu za programe investicijske potpore u 2017. godini ukupno 66.121.500 kuna. Pojedinačno najviše sredstava odobreno je Gradskom muzeju Karlovac za adaptaciju muzejskog prostora na Turnju i Gradu Požegi za rekonstrukciju zgrade za Gradsku knjižnicu, koji su dobili po dva milijuna kuna, te gradovima Donjoj Stubici za obnovu Fellerove ljekarne za Kajkavianu i Zlataru za obnovu Sokolskog doma, koji su dobili po 1,8 milijuna kuna. Među „najskupljima“ je i pet prijavitelja koji su dobili po 1,5 milijuna kuna, iz Slavonskog Broda, Ogulina, Pleternice, Crikvenice i Splita. P.Ž.

Možda ste propustili...