Regija
SIJELO PUČKIH PISACA

Spomen-ploča na kući
čika Đuke Galovića
Objavljeno 21. veljače, 2017.

ŽUPANJA

U Markovim kućarima, na rodnoj kući čika Đuke Galovića, u Ulici baruna Trenka 91, otkrivena je spomen-ploča kojom je Grad Županja odao počast ovom bardu pučkog pjesništva, preminulom u srpnju 2015. godine. U nazočnosti njegove supruge Marije Mace Galović i kćerke Marijane, spomen-ploču otkrila je unuka Rajna Raguž. Ova tradicijska šokačka kuća, danas u vlasništvu Marka Maroševca, Đukinog nećaka, izgrađena je 1900. godine kao zadružna kuća za stanovanje s gospodarskim objektima. Spomen-ploča, istaknuto je, bit će stalan podsjetnik na velikog čovjeka, stvaraoca, doajena i promicatelja šokaštva - baštinske kulture Hrvata.

Markovi kućari ugostili su potom sudionike Sijela pučkih pisaca. Na objavljeni poziv za sudjelovanje radove je poslalo 30 autora, a odabrano je 16. Neki od njih su novi autori, a ima i onih koji su već dugi niz godina redovni sudionici Sijela - iz Zagreba, Sotina, Đakova, Bošnjaka, Vrbanje, Strizovojne, Gradišta, Vukovara, Drenovaca, Županje, te Grosuplja iz Slovenije.

- Imamo naše pjesnike u Australiji i Kanadi, koji nisu u mogućnost biti s nama, ali su nam poslali pjesme - poručio je Ivica Oršolić, član Izvršnog odbora 50. Šokačkog sijela. Predsjednik Komisije za djelatnost iz područja kulture grada Županje Zvonimir Stjepanović, govorio je o pučkoj književnosti i značaju pučkih pisaca. Poručio je da otpora prema pučkoj tradiciji ne bi trebalo biti.

- Danas pučku književnost stvaraju pisci iz puka, ali i intelektualci raznih profesija. Znam da mnogi svrstavaju pučko pjesništvo u takozvane niže književne oblike, i zato ostaju po strani. No, mi zaljubljenici, ili bolje rečeno zarobljenici pisane pjesničke riječi, svim srcem želimo da ovo naše pjesnikovanje i dalje živi na Šokačkom sijelu i držimo da ono ima snažno kulturološko značenje. Šokački se život prije više od stotinu godina preselio u tekst, u pjesničku riječ - poručio je Stjepanović.

Za dobro raspoloženje pobrinuli su se TS Begeš i Bošnjačke snaše, a nastupom je oduševio gajdaš Adam Svirčević.M.Lešić Omerović

Možda ste propustili...

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA PROVODI KATASTARSKU IZMJERU ZA DIO K. O. SEMELJCI

Utvrđuju se međe i ispravlja vlasništvo

IAKO SE TEMPERATURE VEĆ PENJU DO 30

Preuranjeno ljeto neće požuriti sezonu bazena

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli