Regija
INSPIRIRALO IH ŠOKAČKO SIJELO U ZAGREBU

Barišić: Sijelo u Županji proizišlo je iz srca ljudi
Objavljeno 22. veljače, 2017.

ŽUPANJA

Šokačko sijelo, najveća i najznačajnija manifestacija tradicijske kulture županjskog kraja, obilježava respektabilnih pola stoljeća postojanja. Tradicija nije prekidana ni u vrijeme najtežih dana Domovinskog rata, kada je Županja živjela čak 1263 dana pod stalnom općom opasnosti. Od prvog do jubilarnog, 50., Sijela trebalo je mnogo snage, volje, rada i entuzijazma da se prevladaju sve teškoće u očuvanju neprocjenjive kulturne baštine županjskog kraja, narodnih običaja i stvaralaštva. Organiziranje Šokačkog sijela, prisjeća se jedan od prvih osnivača, Josip Barišić (82), koji je u to vrijeme bio istaknuti županjski kulturni djelatnik i član Upravnog odbora RKUD-a Kristal, potaknuto je sličnom manifestacijom u Zagrebu.

- U veljači 1967. izaslanstvo Županje - Josip Šimunović, Josip Baotić i prof. Ivan Baotić, bilo je gost na Prvom pokladnom šokačkom sijelu u Zagrebu, u organizaciji KUD-a Šokadija, koji su činili Slavonci. Bili su ondje i tamburaši, folkloraši, pjesme, poskočice, bećarac, slavonska jela uz sudjelovanje folklorno-tamburaškog sastava ogranka Seljačka sloga iz Lipovca. Promatrajući priredbu, Županjci su se upitali zar su morali iz Županje, srca Šokadije, doći u Zagreb da bi doživjeli Šokadiju. I odmah nakon povratka odlučili su reagirati - ispričao je Barišić.

Upravni odbor RKUD-a Kristal, u kojem su uz Barišića bili i Antun Grgić, Branko Sinčić i Ivan Herman, oduševljeno je prihvatio njihov prijedlog. Tako je skupina entuzijasta prije pedeset godina krenula u ostvaranje velikog projekta - Šokačkog sijela u Županji, koje će građanima pružati raznolike kulturne sadržaje, a folklor je bio i ostao njegova okosnica.

- Šokačko je sijelo manifestacija koja je u ovoj sredini baš pogođena i prihvaćena je od svih građana županjske Posavine. Sijelo je bilo i ostalo jako važno za ovaj kraj, za naša sela, za našu Posavinu, zbog toga što je proizišlo iz srca ljudi i kao tradicija je nastavljeno svih pet desetljeća a i nastavit će se. Iako se u Županji i prije više od pedeset godina plesao folklor i prikazivali narodni običaj, ovo je ipak bilo nešto potpuno drukčije i prepoznatljivo. Prva smotra folklora održana je 24. veljače 1968., u organizaciji Društva Kristal i Gimnazije “Vladimir Nazor”, odnosno njihova društva Iskra. Održana je u dvorani kina Kristal, gdje su nastupili KUD-ovi iz Babine Grede, Bošnjaka, Štitara i Županje - prisjeća se Barišić izražavajući duboko žaljenje što iz prve generacije osnivača Sijela više nikoga nema među živima.

Program Sijela nije bio statičan, s godinama se stalno dopunjavao i obogaćivao novim sadržajima, što je davalo stvaralački zamah manifestaciji i njezinim sudionicima.  Sijelo je godinama raslo, od lokalne smotre folklora do gostovanja folklornih skupina iz inozemstva i kulturno-zabavnih, turističkih, etnografskih, gospodarskih i drugih sadržaja po kojima je danas prepoznatljivo. A bilo je i ostalo stalno nadahnuće razvoju kućne radinosti, obnavljanju tradicijskih obrta, rukotvorina, izradi tradicijske odjeće…

Šokačko sijelo ponosno i sigurno korača u šesto desetljeće jer, kako kaže čika Josip Barišić, ono što se stvara srcem i što je ušlo u svaku poru života grada i njegovih građana - živjet će zauvijek i biti zaštitni znak Županje i Županjaca.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Večer Frole traktoriste

Program je tijekom godina obogaćivan, od u početku jednog dana trajanja Sijelo je produženo na tri, pet, deset dana. A već 1975. u čak 22 dana Sijela održano je 18 kulturno-zabavnih manifestacija.Nekada najpopularniji sadržaj Šokačkog sijela, kazao je Barišić, bila je Večer Frole traktoriste, koju je niz godina organizirao i osmišljavao prof. Ivan Herman, poznati županjski humorist, akademski slikar i pučki pisac. Sebe je prozvao šokačkim delegatom UN-a u New Yorku.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike