Svijet
MEĐUNARODNI SUD PRAVDE

BiH će tražiti reviziju presude protiv Srbije
Objavljeno 20. veljače, 2017.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ocijenio je kako politička kriza izazvana najavom pokretanja revizije presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) prema tužbi BiH protiv Srbije, cijelu njegovu državu može odvesti "u provaliju", pozvavši da se rasprava o tom pitanju vrati na odlučivanje u institucije sustava.

Mektić je kazao kako je očevidno da je netko cijeli proces oko revizije izbacio iz tijela vlasti sustava BiH i prenio ga na neformalne skupine i nevladine organizacije. Time je aludirao na činjenicu da iza revizije koju je najavio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, zapravo organizacijski stoji nekoliko bošnjačkih nevladinih udruga iz čijih se fondova planira i financirati eventualni postupak pred ICJ-em. Revizija postupka odnosi se na zahtjev za preispitivanje presude kojom je 2007. ICJ zaključio kako nekadašnja SR Jugoslavija, odnosno Srbija kao njena sljednica, nije odgovorna za genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine. Kako je najavljeno, formalni zahtjev za pokretanjem postupka revizije bit će predan tajništvu ICJ-a u petak, a nakon toga slijedi postupak u kojemu će taj sud odlučiti jesu li za to ispunjeni uvjeti i ima li raniji zastupnik BiH pred tim sudom Sakib Softić važeće vjerodajnice. Političke stranke sa srpskim predznakom, koje čine vladajuću koaliciju u Bosni i Hercegovini, iz nje će izaći i tako blokirati funkcioniranje države istog trenutka kada i ako Međunarodnom sudu pravde (ICJ) bude doista podnesen zahtjev za reviziju presude iz 2007. po tužbi protiv Srbije za agresiju i genocid, najavili su u ponedjeljak čelnici ovih stranaka, koji su se sastali u Sarajevu. H

potkopavanje diplomacije

Ministar Mektić smatra kako sve ukazuje na potkopavanje diplomatske mreže BiH. "Ako se sada razruši i diplomacija, od države definitivno nema ništa", konstatirao je ministar sigurnosti BiH uz poruku kako se sve mora vratiti u institucije sustava, ili u protivnom sve ide “u provaliju”. Mektić je kazao kako se principijelno protivi svakom postupku koji dovodi u pitanje poštivanje zakona i ugrožava funkcioniranje države, dodajući kako je stoga bio i protiv referenduma koji je vlast Milorada Dodika organizirala u Republici Srpskoj, u rujnu 2016. godine.

Najčitanije iz rubrike