Novosti
KAKO DO NOVCA ZA SUBVENCIJE?

Ne žele trošarinu na struju iz obnovljivih izvora energije
Objavljeno 21. veljače, 2017.

Može li se uvođenjem trošarine na obnovljive izvore energije osigurati dostatna sredstva kako Vlada ne bi morala povećati naknadu za obnovljive izvore energije? Ovo je bio prijedlog koji je očito naišao na negativan stav povlaštenih proizvođača električne energije iako velik dio njih ostvaruje izuzetne profite na proizvodnji struje.

Doc. dr. sc. Mladen Zeljko, voditelj Odjela za proizvodnju i transformaciju energije u Energetskom institutu Hrvoje Požar, za naš list jesenas je podsjetio kako postojeći proizvođači struje iz obnovljivih izvora energije koji su potpisali ugovor o isporuci struje po fiksnoj cijeni danas ostvaruju velike zarade. Tržišna cijena struje u međuvremenu je pala, tako da oni struju isporučuju po cijeni i tri puta većoj od tržišne.

Prema neslužbenim informacijama, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike održalo je sastanak s predstavnicima povlaštenih proizvođača električne energije kako bi se i u pregovorima s njima pronašao model uz koji cijena električne energije ne bi porasla za krajnje potrošače zbog obveze povećanja naknada za obnovljive izvore energije.

Valja podsjetiti kako je Vlada odgodila donošenje odluke o povećanju ove naknade koja iznosi 3,5 kuna (bez PDV-a) po kilovatsatu. Od 1. siječnja snižen je PDV na električnu energiju s 25 na 13 posto, što bi kod građana moglo poništiti poskupljenje struje zbog uvođenje naknade, no višu cijenu struje ipak bi imala primjerice poduzeća, s obzirom na to da je kod njih PDV prolazna stavka. Kako je intencija i ove Vlade da se gospodarstvo što više rastereti kako bi mu se povećala konkurentnost, svako povećanje cijene struje stvorilo bi negativne učinke i to se nastoji izbjeći.

No, subvencija za otkupljenu struju iz obnovljivih izvora energije na neki način se mora prikupiti. Samo ove godine za subvencije proizvodnje energije iz obnovljivih izvora HROTE bi trebao prikupiti 600 milijuna kuna više nego 2016. (milijarda kuna).

Iz CROBIOM-a, Hrvatske udruge za biomasu, oštro su reagirali na samo najavu mogućnosti uvođenja trošarina na sve oblike obnovljivih izvora energije, koja je, kako navode, izazvala “veliki šok, nevjericu i nesigurnost kod ulagača u koneneracijska postrojenja na drvnu biomasu”. “Radi se o ulagačkom presedanu, koji svojom formom i sadržajem podsjeća na tranzicijska okruženja, koja su davno trebala ostati iza modernog hrvatskog gospodarstva. Štoviše, retrogradna promjena ulagačkih uvjeta predstavlja udar na sve one ulagače koji su već investirali stotine milijuna eura u proizvodnju energije iz drva, koji su percipirali Hrvatsku kao stabilno ulagačko područje, kao i na desetke domaćih i inozemnih poslovnih subjekata, koji su u različitim fazama pripreme i realizacije projekata kogeneracija na biomasu”, navode iz te Udruge. Dodaju kako bi prijedlog uvođenja trošarina, odnosno odgovarajućeg poreza, mogao “u konačnici imati nemjerljive i dalekosežne posljedice za više industrijskih sektora, kao i za budućnost ruralnih područja te nepovoljno utjecati na zaposlenost i konkurentnost na šumi baziranih industrija, koje u RH ostvaruju deset posto izvoza RH i sudjeluju s 3,6 posto u BDP-u.

Igor MIKULIĆ
ugrozili bi ulaganja?

“Konkretno gledajući, uvođenjem trošarina mogu se ugroziti već realizirana ulaganja od preko 190 milijuna eura te projekti od preko 450 milijuna eura u pripremi”, navodi CROBIOM izražavajući vjerovanje da će to uvidjeti i Vlada i resorno ministarstvo. “U suprotnom, eventualno daljnje ustrajanje institucija na prijedlogu oporezivanja poslova s biomasom, potaknut će odgovarajuće reakcije CROBIOM-a u Hrvatskoj i u Bruxellesu, kako bi se sačuvala radna mjesta i zaštitila elementarna poslovna prava ulagača”, upozoravaju iz Udruge.